Om nettutviklernes manglende kompetanse for forskjellige medier…
Aftenposten har det.
Dagbladet har det.
VG har det.
DinSide har det.
PC World Norge har det.
ITavisen.no har det.
Startsiden har det.
Jeg kunne holdt på i det uendelige. Ramset opp sider som har setningen «klikk her for en utskriftsvennlig siden» plassert et sted på alle artikler og sider man besøker. Dette har de for at du som leser skal kunne skrive ut siden (hvis du av en eller annen merkelig grunn skulle ha behov for det).
For å skrive ut siden, vil nettutviklerne at du skal klikke på en peker som du nesten ikke ser, for å slippe å få med alle menyene, reklamen og alt søppelet de fyller sidene sine med.
Dessverre ser jeg alt for ofte utskrifter av nettaviser, hvor meny, reklame osv. fyller utskriften, og artikkelen så vidt får plass på høyre side av arket. I tillegg blir utskriften gjerne spredt på 3-4 sider, hvorav kun den første siden inneholder teksten man ønsker utskrift av. Det vil si at nettutviklerne ikke oppnår ønsket om å få den besøkende til å klikke på en bestemt peker for å få en bedre formatert versjon av artikkelen.
Og det er her nettutviklerne ikke har fulgt med i timen!
For flere år siden lanserte W3C såkalte «media types». Media types kan bl.a. brukes til å spesifisere hvordan en side skal se ut, f.eks. på skjermen, på utskrift, på prosjektor, på håndholdte enheter, på TV-er osv. Og det beste av alt er at det er latterlig enkelt.
I hodet på nettsiden man lager, legger man inn en eneste linje, som definerer hvordan siden skal se ut, avhengig av mediet. For vanlig skjerm vil dette normalt se slik ut:
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="/css/skjerm.css" media="screen" />
Denne ene linjen henter opp et stilsett som beskriver hvordan siden skal formateres når brukeren benytter skjerm som visningsmedium for denne nettsiden. Stilsettet er å finne i filen «skjerm.css» i katalogen «css».
For utskrift (print) er det like enkelt. Linjen
<link rel=»stylesheet» type=»text/css» href=»/css/utskrift.css» media=»print» />
gjør det samme, men benyttes kun når den besøkende vil skrive ut den samme siden.
Det eneste som skiller de to er hvilket stilsett som benyttes, samt hvilken mediatype som settes på linjen. Tilgjengelige medietyper er:
Jeg går inne nærmere inn på hva den enkelte mediatypen brukes til, da dette kan leses hos W3C.
På denne måten oppnår man i en og samme operasjon både brukervennlighet for skjermvisning, utskrift på papir, visning på håndholdte enheter, prosjektor- og tv-visning osv.
For nettutvikleren er Opera et glimrende verktøy, som anbefales på det varmeste, også for deg som ikke utvikler sider, men kun vil ha en god nettleser. Ved å trykke P i Opera benyttes stilsettet for print, og man vil få en forhåndsvisning på skjermen, som viser hvordan siden man står på vil se ut på papir (med utgangspunkt i standard utskriftsoppsett).
Trykker man SHIFT + F11, benyttes stilsettet for håndholdt enhet, og man vil se hvordan siden vil se ut f.eks. på en PDA. Ta gjerne mitt eget nettsted, bekkelund.net som eksempel, jeg har støtte for print og handheld.
Det er sikkert ikke få trær som kunne vært spart, hvis nettutviklerne hadde gjennomført dette verden over!
Martin
Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.
Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.
Enda flere artikler? Besøk arkivet.
Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...
© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
Opphavsrett • RSS og abonnement • Kontakt • Personvern og informasjonskapsler