Det skal sies mye om Microsoft og deres noe avslappede forhold til produkter og standarder som ikke er utformet av dem selv. Derimot kommer det også mye godt fra Microsoft. Et produkt jeg har funnet mye glede i er Virtual PC. Med Virtual PC kan man kjøre flere PC-baserte operativsystem samtidig, uten å måtte ha flere parallelle installasjoner. Kort fortalt har man en enkelt fil som inneholder et helt operativsystem, tilhørende filer, programmer, maskinvareoppsett osv.
For meg innebærer dette mange fordeler og muligheter. Jeg har laget forskjellige maler som jeg benytter til forskjellige formål, for eksempel kurs, kundedemoer, testing og eksperimentering. For kurs har jeg laget en fil som kjører SQL Server 2005 og applikasjonen jeg skal holde kurs i på toppen. Her kan jeg herje fritt rundt med kursdeltakerne, og når dagen er omme sletter jeg fila og kopierer inn mal-fila på nytt.
For allmuen kan Virtual PC benyttes som en installasjon hvor man for eksempel tester ut nye programmer, spill og andre applikasjoner man ikke ønsker å installere på grunnsystemet. Selv har jeg en installasjon hvor jeg tester ut nye programmer, for å se om de er verdt å bruke, og en for utprøving av betaversjoner, slik at jeg slipper å benytte betaversjoner til driftsformål.
Dessverre medfører disse mulighetene også noen ulemper. Virtual PC krever mye minne og mye disk. Som et minimum bør du ha 2 GB minne, samt 10 GB disk for hver Virtual PC-instans.
Microsoft har laget en utmerket Flash-demo for Windows og Mac. Hvis du er interesert i å prøve Virtual PC selv, kan du laste ned en 45-dagers gratislisens fra Microsoft. Virtual PC leveres også for Mac.
Ettersom jeg har lisens på Virtual PC via jobben, har jeg naturlig nok ikke testet alternativer for Windows-plattformen. Det finnes tilsvarende produkter for Linux, som vi blant annet benytter på oppetid.no.
Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.
Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.
Enda flere artikler? Besøk arkivet.
Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...
© 1995-2025 Martin Koksrud Bekkelund
Opphavsrett • RSS • Nyhetsbrev • Arkivet • Personvern og informasjonskapsler