Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Hjemmeserver – den endelige løsningen

27.03.07

De som har fulgt med en stund, har sikkert fått med seg mine poster om hjemmeserver og datasikkerhet i hjemmet. Det har tatt sin tid, men nå har jeg endelig satt av penger og investert i en skikkelig hjemmeserverløsning. I den grad man kan kalle det en investering, selvsagt.

Utfordringene knyttet til en slik løsning beskrev jeg i posten om datasikkerhet i hjemmet, og involverte både replikering og sikkerhetskopiering. Jeg har nå tatt høyde for begge deler.

Følgende maskinvare er bestilt:

Seks av diskene settes opp som datadisker med RAID 5, mens den siste blir værende systemdisk. Dette gir meg en datadisk på 2,5 TB, noe som burde holde i uoverskuelig fremtid. Straks systemet er satt opp og fungerer tar jeg en sikkerhetskopi av systemdisken og plasserer på RAID-et, så bruker jeg den eksterne disken til å sikkerhetskopiere de viktigste dataene, som dokumenter, bilder og sikkerhetskopien av systemdisken.

Ettersom jeg ikke har noen Windows-maskiner i huset lenger, blir det etter all sannsynlighet en Linux-distribusjon som server-OS. På dette installerer jeg Samba, slik at jeg får tilgang til maskinen både fra Mac-en og de andre Linux-maskinene i huset.

I tillegg setter jeg opp MySQL, ettersom MythTV bruker MySQL som databaseserver på back-end-løsningen, så får jeg putte litt penger i en mediasentermaskin i stua ved en senere anledning. Det frister jo veldig nå som Linux Media Center Edition er lansert.

I tillegg er det to andre utfordringer som må løses. Støy og fysisk sikring, det vil si sikring mot tyveri. I en låst bod, langt, langt vekk bolter jeg fast et låsbart skap i gulvet. Innsatsen for å få tilgang til, eller fjerne skapet overgår verdien av det man måtte finne inni.

I neste omgang må jeg få tilgang til maskinen, hvilket vil involvere kabling fra boden til en sentralt plassert trådløs ruter. Ruteren sørger for trådløs tilgang, i tillegg til gigabit ethernet hvis man kobler til med kabel. Sistnevnte vil selvfølgelig være å foretrekke for større filoverføringer.

Nå gjelder det imidlertid å få skrudd sammen herligheten. Jeg har ikke sett under panseret på en PC på minst ti år, så jeg innbiller meg at jeg vil få både overraskelser og utfordringer.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Duppeditter

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Bluesky Facebook LinkedIn YouTube Thingiverse GitHub Vipps

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler