I forbindelse med digitalisering av musikksamlingen min, har det vært viktig å formatere både kataloger, filer og tagger for å oppnå god organisering og oversikt. Kall det gjerne personlig informasjonsarkitektur. For meg har det vært viktig å lage et godt grunnlag, slik at jeg slipper å gjøre endringer i tusenvis av katalog- og filnavn i etterkant. Jeg håper og tror at jeg har klart å utarbeide en enhetlig løsning som fungerer både for vanlige album og samlealbum. Dette er hvordan jeg har gjort det.
Kataloger opprettes i minst to nivåer, kanskje tre, for eksempel slik: Artist / Album / CD 1
. Jeg foretrekker å sortere artistene alfabetisk, men albumene kronologisk etter utgivelsesår, slik: Artist / [årstall] Album
. Resultatet er at musikkmappen sorterer alle artistene alfabetisk, men artistenes album kronologisk. Et reelt eksempel vil se slik ut:
Formateringen av filnavnene må være gjennomtenkt. Filene skal ikke nødvendigvis bare ligge i katalogen hvor de hører hjemme, men kanskje også i en katalog sammen med mange andre filer fra andre artister og album, for eksempel i spillelister, samle-CD-er, eller liknende. Filnavnet formaterer jeg slik: Artist - [årstall] Album - Disknummer - Spornummer - Tittel
. Sorterer man innholdet i en spilleliste alfabetisk etter filnavn, vil innholdet sorteres etter artist, deretter kronologisk etter album, så spornummeret og tittelen. Merk at disknummer kun benyttes dersom det er flere CD-er i et album. Et reelt eksempel vil se slik ut:
Litt avhengig av formatet kan de fleste formater som minimum tagges med informasjon om:
Taggene blir benyttet i spillelister, hvor man kan sortere spillelister etter de fleste taggene omtalt over.
Benytter du musikken din på portable spillere som en iPod, mobiltelefonen eller MP3-spilleren i bilen, vil spillerne vanligvis sortere musikken etter katalog- og filnavn eller tagger. I begge tilfeller har du gardert deg med god formatering av både katalog- og filnavn, samt god tagging av filene dine.
Med et slikt godt system på plass reduserer du tiden du bruker på å lete etter musikken din, og kan heller nyte den i sommervarmen. :-)
Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.
Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.
Enda flere artikler? Besøk arkivet.
Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...
© 1995-2025 Martin Koksrud Bekkelund
Opphavsrett • RSS • Nyhetsbrev • Arkivet • Personvern og informasjonskapsler