Det snakkes mye om semantisk markup i webutviklermiljøet. Imidlertid er det nesten ingen som snakker om strukturell markup. Ofte ser vi til og med erfarne webutviklere omtaler strukturell markup som semantisk. Hva er egentlig forskjellen på semantisk og strukturell markup? Vet webutviklere forskjellen? Vet du forskjellen? Hvorfor trenger du å vite forskjellen? Er du usikker på svarene bør du lese videre.
Forskjellen er liten men viktig. For å forstå begrepene må vi tilbake til litteraturen og se på hva ordene betyr.
~tik’k -en (fra gr ‘betydningsvitenskap’, av sema ‘tegn’) vitenskapen om ordenes betydning.
Setter vi betydningen av ordet semantikk i sammenheng med markup, kan vi si at semantisk markup er elementer som markerer ordenes betydning i et SGML-dokument. Enklere forklart benytter vi semantisk markup til å markere tekst med hva som er overskrifter, avsnitt, fet tekst, kursiv tekst, med mer.
struktu’r m1 (fra lat., av struere ‘bygge, ordne’)
1 måte som noe er satt sammen, bygd opp på (av ulike smådeler), oppbygning, sammensetning en bergart med krystallinsk s- / et atoms s- / atoms- / samfunnets s- / samfunnss- / et språks s- / språks-
2 geologisk lag ny s- i Nordsjøen som inneholder både olje og gass
I denne definisjonen finner jeg det interessant at man benytter ordene «satt sammen» og «lag». Setter vi betydningen av ordet struktur i sammenheng med markup, kan vi si at strukturell markup er elementer som markerer sammensetning eller lag i dokumentet. Eksempelvis benytter man strukturell markup til å sette sammen forskjellige deler av et SGML-dokument, som for eksempel meny, innhold og bunntekst.
Du lurer garantert på hvordan dette berører deg som webutvikler. Hvorfor trenger du som utvikler for web å skille disse to begrepene fra hverandre?
Først og fremst fordi du som webutvikler bør ha et svært bevisst forhold til hvilke elementer — også kalt tagger — du putter inn i løsningene du produserer. Semantiske elementer blir tolket av både klienter og søkemotorer, og må ikke brukes uten at innholdet tilsier at du skal benytte et semantisk element. Strukturelle elementer kan du imidlertid pøse på med etter eget ønske, dersom du ser det som hensiktsmessig. Ulempen er selvfølgelig at koden blir vanskeligere å lese, samt tregere å laste.
I tillegg skiller man mellom semantisk og strukturell markup i arbeidsprosessen når man utvikler. Jeg kommer til å skrive mer om dette når jeg har noe mer å presentere om modellen jeg arbeider på, «Stratify».
Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.
Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.
Enda flere artikler? Besøk arkivet.
Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...
© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
Opphavsrett • RSS og abonnement • Kontakt • Personvern og informasjonskapsler