Mandag 7. april kunne du høre et innslag om fri programvare på Kanal 24. I innslaget ble det fortalt at du som forbruker kunne finne mer informasjon om fri programvare på friprog.no. I denne anledning har Friprog skrevet denne veiledningen som kort beskriver hvilke programmer som kan være mest aktuelle for deg. Jeg har med tillatelse fra Friprog gjengitt denne veiledningen som dekker:
På sikt vil det også komme et eget menypunkt på friprog.no, spesielt rettet mot deg som forbruker. Der vil de utvide denne listen ytterligere, blant annet med hvor mye du sparer på å benytte fri programvare, så ta gjerne turen innom friprog.no ved en senere anledning.
Ikke bare er det tusenvis av kroner å spare. Med fri programvare trenger du ikke lenger å bekymre deg om å kjøpe inn flere lisenser, dersom flere i husstanden får behov for de samme programmene på andre maskiner. Du kan gi de en kopi — helt lovlig. All programvare som omtales i denne veiledningen kan kopieres og distribueres til venner, familie og bekjente så mange ganger du selv ønsker.
Du er sannsynligvis kjent med Microsoft Office. Visste du at du kan laste ned en tilsvarende kontorpakke, med omtrent den samme funksjonaliteten, helt gratis? OpenOffice finnes også på norsk og nynorsk, med tilhørende norske og nynorske ordbøker og stavekontroller, og er en svært god programpakke som finnes både for Windows, Mac og Linux. Benytter du Mac må du bruke en versjon av OpenOffice som kalles NeoOffice.
OpenOffice for Windows og Linux laster du ned fra http://no.openoffice.org/.
NeoOffice for Mac laster du ned fra http://www.neooffice.org/neojava/no/.
Surfer du på nettet kjenner du helt sikkert Internet Explorer. Over de siste årene har nettleseren Mozilla Firefox blitt svært utbredt og godt likt både for sin brukervennlighet, funksjonalitet, hurtighet og mulighet for å installere tillegg. Firefox finnes også på norsk og nynorsk for både Windows, Mac og Linux.
Firefox laster du ned fra http://www.mozilla.com/en-US/firefox/.
For en oversikt over alt det spennende du kan utvide Firefox med, besøk https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/.
På jobben har du kanskje benyttet Outlook eller Outlook Express? Fra selskapet som utvikler Firefox får du e-postklienten Mozilla Thunderbird. Akkurat som Firefox har Thunderbird blitt svært utbredt på grunn av sin brukervennlighet, funksjonalitet, hurtighet og mulighet for å installere tillegg. Thunderbird finnes på norsk og nynorsk for både Windows, Mac og Linux.
Thunderbird laster du ned fra http://www.mozilla.com/en-US/thunderbird/.
For en oversikt over alt det spennende du kan utvide Thunderbird med, besøk https://addons.mozilla.org/en-US/thunderbird/. Spesielt kalendertillegget Lightning er mye brukt, og kan lastes ned fra https://addons.mozilla.org/en-US/thunderbird/addon/2313.
Arbeider du med bilder vil du finne mye glede i billedbehandlingsprogrammet GIMP. GIMP minner til forveksling om Adobe Photoshop, og kan benyttes på både Windows, Mac og Linux.
GIMP laster du ned fra http://www.gimp.org/.
Benytter du Mac må du ha installert X11 for å bruke GIMP. X11 installerer du enkelt fra DVD-en som fulgte med din Mac.
Er du glad i å spille musikk, filmer og se TV på maskinen din er Miro et program du vil elske. Med Miro kan du både spille av din musikk, filmer du har liggende på maskinen og DVD-er. Videre kan du se TV-sendinger og video fra YouTube, i tillegg til å laste ned film, musikk og TV-serier med BitTorrent. Visste du at NRK tilbyr gratis nedlasting av hele TV-serier via BitTorrent?
Miro finnes for både Windows, Mac og Linux, og lastes ned fra http://www.getmiro.com/.
For mer informasjon om nedlasting av NRKs TV-serier, besøk hos NRK http://nrkbeta.no/bittorrent/.
Du har kanskje et chatteprogram, hvor du chatter med venner og bekjente på MSN? Med programmet aMSN får du en enkel, men samtidig svært avansert klient som også finnes på norsk for både Windows, Mac og Linux.
aMSN laster du ned fra http://www.amsn-project.net/.
For deg som ønsker å ta skrittet helt ut, og bytte ut Windows med et fritt og åpent operativsystem, er Linux det naturlige valget. Imidlertid finnes det en lang rekke forskjellige Linux-versjoner — såkalte distribusjoner — å velge mellom, avhengig av hvilket behov man har. For den gjennomsnittlige bruker vil vi anbefale Linux-distribusjonen Ubuntu, som blant annet inneholder programmer for alle behovene vi har omtalt i denne veiledningen.
Visste du forresten at du kan prøve Ubuntu på din maskin, uten å installere det? Dette er en glimrende måte å prøve Ubuntu på, før du bestemmer deg for å installere. Skulle du i tillegg være ekstra nysgjerrig, ta en titt på noen skjermbilder http://www.ubuntu.com/products/whatisubuntu/screenshots-710.
Ubuntu finnes på norsk og kan lastes ned fra http://www.ubuntu.com/. Er du usikker på hvordan du installerer og kommer i gang med Ubuntu, besøk Ubuntus hjelpeside https://help.ubuntu.com/ og https://help.ubuntu.com/community/Installation.
Dette er på ingen måte en fasit over hvilken programvare du bør benytte deg av. Smak og behov er forskjellig, og vil være gyldige faktorer for å velge noe annet. Har du tips til fri programvare som dekker ett eller flere av ovennevnte behov, del de i en kommentar! :-)
Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.
Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.
Enda flere artikler? Besøk arkivet.
Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...
© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
Opphavsrett • RSS og abonnement • Kontakt • Personvern og informasjonskapsler