Linus with the Cybook OPUS ebook reader
Foto: Eirik Newth
E-bøker er et tema jeg aldri har stiftet bekjentskap med.
Før nå.
Jeg kan absolutt ingenting om e-bøker.
Det må jeg gjøre noe med.
Akkurat nå sitter jeg med dempet belysning i stua og lytter til soundtrack-et til Machinarium, mens jeg surfer nettet etter mer informasjon om leseplater og e-bøker. Musikken gjenspeiler stemningen nærmest perfekt; mystisk musikk akkompagnerer følelsen av å titte inn i en verden jeg ikke kjenner fra før.
En e-bok er som navnet antyder en elektronisk bok. Det vil si en bok du kan lese for eksempel på datamaskinen din, på telefonen eller på dedikerte leseplater. Sistnevnte er spesiallaget for formålet, så jeg konsentrerer videre arbeid rundt leseplater.
Jeg har så langt lært meg at det finnes et format for e-bøker ved navn EPUB. Dette er et fritt og åpent format, slik at du slipper slike gufne leverandørbindinger vi kjenner fra andre bransjer.
Skal du skaffe deg e-bøker skal det være EPUB, har jeg forstått.
Det finnes flere formater. Blant annet snakkes det om at velkjente PDF kan benyttes som e-bøker. Det kan det sikkert, til visse formål, men så vidt jeg har forstått er EPUB bedre egnet, fordi man med EPUB på en leseplate kan forstørre og forminske tekst etter eget forgodtbefinnende. Teksten blir altså mer flytende enn med et statisk PDF-dokument.
Mitt første stoppested er The Pirate Bay. Når jeg skal ut og handle bøker er Piratbukta en meget god referanse på utvalget man kan forvente å finne på de stedene jeg ønsker å handle bøker. Jeg konstaterer at utvalget av e-bøker i EPUB-formatet er heller dårlig hos Piratene. Godt er det. Sjeler svakere enn meg selv kunne lett blitt fristet.
Enn så lenge kjenner jeg ikke til noen nettsteder som selger e-bøker i EPUB-formatet. Det betyr imidlertid ikke at de at de ikke finnes. Jeg overlater derfor til deg å komme med tips om norske og utenlandske nettbutikker som selger eller gir vekk e-bøker. Spesielt norske titler er aktuelle, men også utenlandske.
Derimot finnes det flere nettsteder hvor man kan laste ned gratis e-bøker som har falt i det fri, som man kaller det. Det vil si bøker som er å anse som offentlig eiendom. Dette kan være bøker hvor opphavsmannen har gitt fra seg eierskapet til boka, eller bøker hvor opphavsretten har gått ut på dato, noe de gjør 70 år etter opphavsmannens død.
Eksempler på slike nettsteder kan være Project Gutenberg eller The Internet Archive. Her har jeg selv lastet ned flere e-bøker i EPUB-formatet. Kjenner du til flere nettsteder av denne typen setter jeg stor pris på en kommentar med en lenke.
På nåværende tidspunkt kan jeg kun komme med noen generelle betraktninger, basert på erfaringer fra andre typer digitalt innhold som for eksempel film og musikk.
Unngå for all del å binde deg til en bestemt leverandør, enten det gjelder produsent av leseplate eller nettbutikk for kjøp av e-bøker og e-magasiner. Velg en leseplate som leser EPUB-formatet og en nettbutikk som selger det.
Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.
Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.
Enda flere artikler? Besøk arkivet.
Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...
© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
Opphavsrett • RSS og abonnement • Kontakt • Personvern og informasjonskapsler