Multitasking er kjent som evnen til å gjøre flere ting på én gang, og brukes gjerne både om mennesker og datamaskiner. Men hvem eller hva er egentlig multitasking forbeholdt?
caffeinating, calculating, computerating av Ryan Ritchie • Lisens: CC-BY-ND 2.0
På en datamaskin man man for eksempel kjøre to eller flere programmer samtidig. Som menneske kan man også gjøre to eller flere ting samtidig, for eksempel strikke og lese avisen.
Den videre likheten mellom datamaskiner og mennesker er at ingen av dem kan fokusere på mer enn én ting om gangen. Du kan lese avisen og strikke samtidig, fordi strikkingen går på refleks. Skulle du konsentrert deg om strikkingen ville det blitt dårlig med avislesing. Datamaskinen kan for eksempel ha åpent to dokumenter samtidig, men kan kun fokusere på et av de om gangen.
Tilsvarende er det ikke mulig for et menneske å multitaske på en datamaskin, fordi datamaskinen ikke lar deg gjøre mer enn én ting om gangen. Selvsagt kan du la flere programmer kjøre samtidig, men da er det datamaskinen som håndterer disse programmene, og ikke du. Med en datamaskin kan du altså ikke redigere to dokumenter samtidig. Du kan ha to dokumenter åpne samtidig, men du kan ikke redigere begge samtidig, kun veksle mellom dem.
Det er ikke noe stort poeng i denne artikkelen, utover å understreke at verken datamaskiner eller mennesker egner seg for multitasking når det kommer til menneskers bruk av en datamaskin. Datamaskiner multitasker, men mennesker kan ikke multitaske på en datamaskin.
Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.
Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.
Enda flere artikler? Besøk arkivet.
Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...
© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
Opphavsrett • RSS og abonnement • Kontakt • Personvern og informasjonskapsler