Da jeg var liten var Ti i skuddet det feteste jeg kunne høre på radio. Problemet var bare at musikken som ble spilt på radio var så uendelig vanskelig å få tak i for en liten pjokk i en tid da eget budsjett fortsatt var ikke-eksisterende. Imidlertid var det lite å si på kreativiteten, så radioen ble nøye plassert ved siden av kassettspilleren med mikrofon og opptaksmulighet.
Da jeg noen år senere vokste forbi både min mor og min far, fikk kviser, langt hår, dårlig (kropps)holdning og egen, fast jobb som avisbud, gikk store deler av inntekten til å kjøpe musikk på CD-er. Det er lenge siden jeg sluttet å kjøpe musikk på CD-er, fordi jeg ikke forstår hvorfor jeg skal bruke penger på en miljøfiendtlig og lite effektiv distribusjonsform.
I dag er derimot situasjonen en helt annen for kidza. Alt man liker er enkelt tilgjengelig på nett — ofte gratis, men ulovlig. En gang for omlag 15 år siden fant innholdsprodusentene, ofte referert til som nettavisene, det for godt å legge ut produktet sitt gratis på internett. At potensielle kunder gjennom 15 år har fått en oppfatning av at det som finnes på nett er gratis, kan i en viss grad derfor tilskrives innholdsprodusentene selv.
I disse dager kan man lese hvordan innholdsleverandørene forlater nye tjenester som Spotify, angivelig fordi disse nye tjenestene ikke genererer nok penger. Umiddelbart slår det meg at innholdsleverandørene halvhjertet har gått inn i et slikt samarbeid, skeptiske fra første stund.
Hva tror man egentlig? At enhver ny forretningsmodell genererer penger fra første øyeblikk? Halvhjertet innsats gir halvhjertede resultater.
Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.
Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.
Enda flere artikler? Besøk arkivet.
Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...
© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
Opphavsrett • RSS og abonnement • Kontakt • Personvern og informasjonskapsler