Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Mediasenter med Plex

28.09.10

Plex

I sommer kjøpte jeg en Mac Mini til bruk i stua. Den er liten, stillegående og har TV-tilkobling med HDMI. Imidlertid mangler den fullverdig programvare for å håndtere en voksen samling film, musikk og bilder. Dermed måtte jeg se meg om etter alternativer til Front Row, som er Apples medfølgende mediasenterprogramvare.

Den største utfordringen var å finne en løsning som — med respekt å melde — ikke bærer preg av å være utarbeidet av utviklere for utviklere. Når man fjerner bruk av tastatur og mus, slik man gjør med en mediasenterløsning i stua, får brukervennlighet plutselig ekstrem fokus. Få teknologiske løsninger er så nådeløst utsatt for WAF som mediasenterløsninger. Når det er sagt er jeg kanskje selv den største kritikeren av brukervennlighet i slike løsninger.

Plex/Nine

Nylig ble mediasenterløsningen Plex lansert i ny versjon, kalt Plex/Nine. Blant nyhetene var muligheten til å styre mediasenteret via både iPhone og iPad. Dermed ble valget enkelt.

Plex er fri programvare og en såkalt fork av mediasenterløsningen XBMC og kjører utelukkende på Mac OS X. Plex minner således mye på XBMC, men skiller seg ved at man i Plex har støtte for applikasjoner, det vil si at man kan laste ned og installere tilleggsfunksjonalitet inni Plex. Med egne applikasjoner for Spotify, Flickr, Picasa, YouTube, Vimeo og mange, mange andre, er dette sterke argumenter for å velge Plex.

Organisering, distribusjon og visning

Hjemme hos oss ligger film, musikk og bilder på hjemmeserveren. I tillegg hentes det data fra internett, for eksempel fra Spotify, Flickr, Picasa, YouTube og Vimeo. Plex settes opp til å hente data fra alle disse kildene, for så å presentere de på en TV, iPad eller iPhone. Med iPad eller iPhone kan man ikke bare styre Plex, man kan også spille av innhold fra Plex på disse.

Feil og mangler

I skrivende stund bærer Plex preg av å ha en del feil og mangler — et klassisk scenario for nye hovedversjoner. Imidlertid ser jeg at problemene fikses fortløpende.

Jeg finner for eksempel ikke ut hvordan jeg viser bilder med Plex. Mulig jeg ikke har lett godt nok, men Plex-serveren som indekserer film og musikk har ikke samme funksjon for indeksering av bilder.

For fremtiden ønsker jeg meg mulighet for å streame innhold ut av hjemmet, til datamaskinen, telefonen og iPad-en når jeg er på farten. Litt som min egen Spotify-variant.

Jeg ønsker meg også muligheten for å la Plex streame direkte til AirPort Express, slik at jeg ikke er avhengig av Airfoil som omtales i neste avsnitt.

Musikk i alle rom med Airfoil

Hos oss har vi høyttalere og musikkanlegg i forskjellige rom. For streaming av musikk til de forskjellige rommene benyttes Airfoil som lar deg streame musikk til så mange AirPort Express man måtte ønske. I stua er anlegget koblet direkte til TV-en, slik at Plex også fungerer via iPhone og iPad med TV-en avskrudd.

Skjermbilder

Lyst til å se hvordan Plex ser ut? Her har jeg håndplukket noen skjermbilder. Trykk på det enkelte skjermbilde for å se det i en større utgave.

Hovedmenyen

Hovedmenyen i Plex

Musikkbiblioteket i Plex, her representert ved albumet All Mixed Up av The Cure

Musikkbiblioteket i Plex

Plex har støtte for plugins, hvilket vil si at for eksempel Spotify kan styres via Plex.

Spotify i Plex

Plex på iPhone

Plex på iPhone

Plex på iPad

Plex på iPad

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Programvare

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn YouTube Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler