Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Tilbake til FreeNAS

02.10.10

I artikkelserien om hjemmeserveren kan jeg denne gangen berette at jeg har gått vekk fra Ubuntu og tilbake til operativsystemet jeg startet med, FreeNAS.

FreeNAS

Årsaken er at Ubuntu ble for mye administrasjon for så få oppgaver som serveren er satt til å utføre. FreeNAS er som standard satt opp til å kunne administreres via en nettleser, og tilbyr alle tjenestene vi trenger rett ut av boksen. Og når Ubuntu ikke ville la seg oppgradere til siste versjon, var valget enkelt.

FreeNAS er et operativsystem spesiallaget for servere som skal fungere som lagringsplass. Hos oss skal vi lagre bilder, dokumenter, film og musikk på serveren, da er det ikke mye funksjonalitet vi trenger. Det eneste jeg ønsker meg var:

RAID er en teknologi som setter sammen flere harddisker så det ser ut som en diger. I vår server står det seks disker som ser ut som én. RAID 5 er en type RAID som gir en viss sikkerhet hvis en harddisk skulle ryke, da kan den erstattes med en ny, uten å miste data.

RAID 5 i FreeNAS

Samba er en tjeneste som sørger for lagring av filer på serveren, uavhengig av om vi bruker Linux, Mac eller Windows.

Samba i FreeNAS

FTP er en tjeneste som sørger for tilgang til serveren fra internett. Er vi på farten kan vi allikevel få tak i filene våre.

FTP i FreeNAS

rsync er en tjeneste som synkroniserer filer fra serveren mot en ekstern harddisk, en annen server, eller liknende. Tanken er at vi på sikt skal synkronisere med rsync mot Amazon S3. Hvis serveren er full koster det for tiden 375,- kroner måneden å lagre 2,5 TB data hos Amazon. Det er latterlig billig.

rsync i FreeNAS

Utover det ser jeg ikke behov for andre tjenester. Dermed holder FreeNAS lenge. Det er stabilt, sikkert og har god ytelse. Anbefales varmt!

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Programvare

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn YouTube Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler