Jeg var ikke spesielt imponert over Nokias forrige flaggskip N97. Med imponerende spesifikasjoner forsøker de seg igjen med N8. Lykkes de denne gangen?
Nokia sliter litt om dagen. Andelsmessig er de fortsatt gigantiske på verdensbasis, men de siste årene har vært preget av manglende innovasjon forsøkt skjult bak telefoner med teknologisk overlegne spesifikasjoner. Kritikken har bestått i at Nokia ikke har klart å fornye brukeropplevelsen og lage gode, brukervennlige løsninger og ny funksjonalitet for å ta opp kampen med blant annet iPhone og Android.
Siden sist har Nokia krympet esken, selv om den fortsatt kan bli enda mindre. Oppi finner du som følger:
Litt kult er det å finne en HDMI-kabel og USB-kabel med hunnkontakt for tilkobling av minnepinner eller tilsvarende. Ingen av delene appellerer direkte til meg, men mange vil nok sette pris på å kunne koble telefonen direkte til TV-en for å spille av filmer, eller å kunne plugge i en minnepinne for å overføre filer.
Det første jeg legger merke til er at plastikkfølelsen fra N97 er borte. Denne gangen har Nokia valgt å gå for metall og lykkes godt med det. N8 har en fin vekt, ligger godt i hånden og gir inntrykk av å være solid. Kvalitetsfølelsen er hevet flere hakk fra N97. Jeg kritiserte Nokia for å trykke alt for mange uinteressante forkortelser på N97. Nokia ser ut til å ha lyttet til kritikken, for på N8 er det langt færre.
For første gang har Nokia også valgt å fjerne dekselet hvor man putter inn batteri, minnekort og SIM-kort. Det samme kjenner man blant annet fra iPhone, som har fått kritikk for at det derfor ikke blir like lett å bytte batteri. Selv synes jeg det gjør telefonen visuelt og kvalitetsmessig mer tiltalende.
Det jeg derimot ikke liker er at det fortsatt er litt for mange utvendige knapper, kontakter, skruer og smådeksler. Det ødelegger det visuelle inntrykket.
Jeg liker heller ikke at kameraet stikker langt ut fra resten av telefonkroppen. Det er rett og slett skjemmende.
Foto: DinSide.no
N8 har ikke et fysisk tastatur. Istedet har de gått over til et skjermbasert tastatur, slik mange av konkurrentene lenge har hatt. Tastaturet er greit å skrive på og skiller seg ikke ut fra konkurrentenes, men tastaturet på høykant som imiterer de gamle, fysiske tastaturene kan de kvitte seg med. Det gir meg flashbacks fra 90-tallet.
Nokia N8 måler 113,5 x 59 x 12,9 mm og veier 135 gram med batteri. Størrelsen og vekten fungerer godt, telefonen ligger godt både i hånden og i lomma. De avrundede hjørnene gjør den lettere å dra opp og ned av lomma, men gjør derimot lite for utseendet. De kunne gjerne beholdt den mer firkantet.
Spesifikasjon | Beskrivelse |
---|---|
Skjerm | 640 x 360 piksler |
Internminne | 16 GB |
Utvidbart minne | MicroSD inntil 32 GB |
Synkronisering | Exchange (Outlook) og Zimbra. Hva skjedde med SyncML? |
Bredbånd | HSDPA: 10,2 mbit/s, HSUPA: 2,0 mbit/s |
Tråløst nett | 802.11b/g/n |
GPS | A-GPS, akselerometer og kompass |
Kamera | 12 mpix Carl Zeiss-optikk med crop-faktor 1.83, xenon-blitz, autofokus, anti-røde øyne, brennvidde tilsvarende 28 mm, blender f2.8, kamera i front for videosamtaler, geotagging, ansiktsgjenkjenning, manuelle kontroller for hvitbalanse, fargetone, skarphet, kontrast, blitskontroll, ISO, selvutløser |
Video | H.264 720p 25 bps, VGA for videosamtaler, spiller video direkte til TV via HDMI |
Tilkoblinger | Bluetooth 3.0, HDMI, lader, mini-USB 2.0, micro-jack |
Radio | FM-sender, FM-radio |
Se fullstendig liste hos Nokia.
Spesifikasjonene er det ingenting å si på. Designet er også greit, selv om det kan bli bedre. Ingen av delene hjelper nevneverdig hvis ikke telefonen har et brukergrensesnitt som er raskt, enkelt og brukervennlig.
Her hadde jeg tenkt å skrive noen avsnitt om hvordan jeg opplevde installasjon og oppsett av de programmene og tjenestene jeg benytter mest, som for eksempel synkronisering av e-post, kalender og kontakter med Zimbra, e-post med Gmail, oppsett av Facebook, Twitter, LinkedIn og tilsvarende.
Underveis i denne prosessen begynte mangelen på brukervennlighet å bli påtrengende og direkte irriterende. Derfor bestemte jeg meg for å heller skrive om positive og negative sider ved installasjons- og oppsettsprosessen.
Til slutt innså jeg at det hadde blitt et eneste langt frustrasjonsutbrudd. Brukervennligheten er under enhver kritikk, det er ingen felles innfallsporter for å sette opp forskjellige tjenester, kontoer og programmer. Det meste av programmer og oppsett er i det hele tatt svært uorganisert og forvirrende for oss som ikke tar i Nokia-telefoner til daglig.
Som et eksempel kan du se denne videoen jeg har tatt opp. Den viser mitt forsøk på logge på «de sosiale nettverkene», som Nokia kaller det på N8.
Selv om brukervennligheten ikke er stort å skryte av, er det allikevel et par gleder å skimte. Selv setter jeg stor pris på hvordan installerte programmer må be om tillatelse til å bruke funksjonalitet og få tilgang til data på telefonen. Skal programmet Skiinfo få tilgang til brukerdata? Skal Skiinfo få tilgang til det trådløse nettverket? Vanskelig å si for en gjennomsnittsbruker, men selv setter jeg pris på spørsmålet.
Brukergrensesnittet og brukervennligheten er direkte ødeleggende for Nokia N8. Dermed legger jeg den fra meg, uten å ha lyst til å teste den videre, og runder av dette avsnittet med et par illustrerende bilder.
Småkryptisk melding. Hva svarer man her?
E-post trenger ikke se pent ut, noe Nokia har lagt sin flid i.
Til sammenlikning ser den samme e-posten ut som følger på en iPhone.
Før jeg testet telefonen fikk samboeren anledning til å teste telefonen så lenge hun ønsket. Etter én dag var konklusjonen klar: «Jeg savner iPhone-en min!»
Ytelsen og batterikapasiteten er det ingenting å si på, men det skal sies at min testperiode også var noe begrenset på grunn av det dårlige brukergrensesnittet. Det er ingenting som tilsier at Nokia N8 skiller seg verken negativt eller positivt fra konkurrentene.
Akkurat som med N97 ødelegger et prehistorisk brukergrensesnitt for det som ellers kunne vært en god telefon. Er du Nokia-bruker til daglig vil oppgradering til N8 sannsynligvis være en god investering, men kommer du fra andre plattformer vil du sannsynligvis oppleve mer frustrasjon og irritasjon enn glede. Det er derfor uforståelig hvordan Nokia tror at de skal stoppe iPhone og Android i å ta markedsandeler med en slik begredelig brukeropplevelse.
Går du fra en annen plattform til Nokia N8 vil du sannsynligvis irritere deg en del over at Nokia i 2010 fortsatt ikke klarer å hoste opp bedre brukervennlighet. Går du fra en gammel Nokia til N8 vil du sannsynligvis ha mye fint i vente, for spesifikasjonene er bra.
Telefonen har jeg fått av Nokias PR-byrå for testing.
Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.
Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.
Enda flere artikler? Besøk arkivet.
Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...
© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
Opphavsrett • RSS og abonnement • Kontakt • Personvern og informasjonskapsler