2010 brakte mange fine opplevelser og minner. Her er et tilbakeblikk.
Januar preger Oslo med lave temperaturer og mye snø. Temperaturen ligger rundt -20°C og den løse snøen måler omlag meteren i terrenget. For oss som er glade i å gå på ski er dette perfekte forhold. Det er bare å smøre med grønt, kle seg godt og lange ut gjennom Nordmarkas endeløse muligheter, enten det er i de folksomme løypene rundt Tryvann eller de folketomme tråkkene i nordvest. Ettersom det var så kaldt ble kameraet ofte liggende hjemme. Derfor får du et par bilder i reprise fra romjulen 2009.
Helgeren i -15°C
Helgeren i -15°C
Januar er også måneden da vi bestemmer oss for å begynne å bake brød. Ved en tilfeldighet kjøper jeg boka til Morten Schakenda, noe som skulle vise seg å bli et av de beste bokkjøpene jeg har gjort. Dermed er også veien lagt for å bake med surdeig.
Valnøttbrød
Omtrent samtidig som brødbakingen får vi det også for oss at at det finnes bedre kaffe enn vakuumpakket kaffe fra Kiwi. Vi kjøper boka til Tim Wendelboe, en kaffekvern og dermed er to kaffesnobber født.
Akkurat som januar preges også februar av kulde og lange, fantastiske skiturer gjennom Nordmarka. Vi tar blant annet skibussen til Ringkollen og Mylla, for å gå Nordmarka på langs. Medlemskapet i Skiforeningen er verdt hver krone.
I mars blir dagene lengre og temperaturene mer levelige for å også stå på nedoverski. Vi reiser til weekendtur til Hafjell med gode venner.
I mars får vi det også for oss å ta en fjelltur. Sammen med Espen og Hilde tar vi toget til Finse og går via Krækkja til Haugastøl, før vi tar toget tilbake. Fantastisk tur som har fått et eget turtips.
Ruskevær ved Finse
Du vet det trekker litt når lunsj må inntas med hette og briller i leirgrop.
Krækkja
Mellom Krækkja og Haugastøl
Det gamle kjøkkenet er nær ved å falle fra hverandre. Vi begynner jakten på et nytt, en prosess som både skal koste tid, penger og mye innsats.
Med april kommer påsken. Med hele familien reiser vi til varmere strøk for en drøy uke. Ingen dårlig avslutning på en kald vinter.
Og idet alle sitter askefaste prøver vi oss på en spansk en — eller skal vi si en islandsk en — overfor naboene. Men de nekter å betale, de usolidariske jævlene.
I slutten av april går vi løs på det gamle kjøkkenet. Alt skal ut. Alt skal ned. Bak det gamle inventaret og all murpussen ligger den originale mursteinen. Den skal vi ha frem og la bli til en del av det nye kjøkkenet.
Hvis du går med tanker om å rive ned gammel murpuss kan vi fortelle deg at det er veldig gøy. Men vær samtidig klar over at det støver en del. I måneder etter at oppussingen er ferdig vil du finne støv på stadig nye steder, enda du trodde du hadde vært over alt med støvsuger og klut. Det samme støvet som fant veien inn kroppsåpninger du knapt visste eksisterte vil hjemsøke deg i lang tid. Støvmaske, heldekkende drakt, plast, tape og industristøvsuger er viktige stikkord.
I mai fyller jeg år, som vanlig. Bursdagen tilbringes under åpen himmel, en tur som skal bli svært spesiell. Og ettersom vi begge fyller år i mai er det hyggelig å invitere gode venner til fest. At vi for tiden er uten kjøkken er en bagatell av en utfordring.
Bursdagstur med kake bakt på bål
I juni bestemmer jeg meg for å gå Krokskogen alene på langs. Jeg starter på Ringkollen og ender opp i Sørkedalen. Det er umulig å ikke like Krokskogen.
Utsikt fra Ringkollen mot Hole og Tyrifjorden
På sporet av skogens konge
Var centimeter fra å tråkke på denne stakkaren
Storflåtan
Etter halvannen måned med blodslit skal det nye kjøkkenet endelig på plass. Snekkeren har allerede vært innom flere ganger, korset seg, himlet med øynene og bannet lavt. Ikke en vegg er i lodd eller vater. Ikke gulvet eller taket heller. Men han er dyktig, veldig dyktig og alt kommer perfekt på plass.
I slutten av juni er vi også igang med å planlegge sommerens store fjelltur. Pakklisten inneholder blant annet hjemmelaget havregrøt. Oppskriften kommer med tiden og inneholder blant annet havregryn, sukker, kanel, nøtter og proteinpulver.
I juli reiser vi til New York. Det er fire år siden jeg var her med Marius. New York slutter aldri å imponere, det er en by man forelsker seg i. Temperaturen runder 40°C flere dager i strekk.
Empire State Building
New York by night
Brooklyn Bridge
Dagen etter vi kommer hjem fra New York setter vi oss i bilen og kjører til Helgelandskysten i Nordland. Først tilbringer vi noen dager i havgapet, hvor vi fisker og koser oss med de nære tingene. Fra en av verdens største byer til et av verdens minst befolkede steder på et par dager.
Helgelandskysten
Sei
Fra Helgelandskysten tar vi turen til den nye nasjonalparken Lomsdal-Visten. Jeg har tidligere dedikert en egen artikkel til denne turen. Sannsynligvis min aller beste naturopplevelse noen sinne.
Nedre Breivatnet
Over Lomsdalen og Breivasselva
Breivassforsen
Henriksdalen mot Lomsdalen
Og som om vi ikke var lei fjell og natur går turen direkte fra Helgeland til Jotunheimen for å være med på Vinjerock. Været er upåklagelig. Musikken likeså.
Fra Galdeberget mot Bygdin og Eidsbugarden
Lei fjellet og naturen blir jeg aldri. Juli avsluttes med hyttetur til Røros i hyggelig lag.
Gjennom året perfeksjoneres kaffebryggingen. I august presenterer jeg oppskriften på hvordan vi brygger god kaffe med Aeropress hjemme hos oss. Endelig smaker kaffe slik kaffe skal smake, ikke helt ulikt hvordan nykvernet kaffe lukter.
I august er også ferien over. Det betyr imidlertid ikke at sommeren er over. Tid til bading finner vi også.
Av Marius får vi chiliplanter i bursdagsgave. I august begynner de endelig å kaste frukter av seg, og det ganske mange.
I slutten av august reiser jeg til Kosovo for å holde foredrag i Pristina. Å besøke et land som fortsatt er preget av krig og som for tiden har 70 % arbeidsledighet setter sine spor. Slikt gjør at man verdsetter hjemlig tilværelse i langt større grad enn ellers.
Friluftsliv er også noe som opptar mine kollegaer like mye som meg selv. I begynnelsen av september legger vi internsamlingen til Rondane, hvor vi sover under åpen himmel.
Video av Christer Gundersen • CC-BY-NC-SA 3.0
I september tar vi toget til Finse for å sykle Rallarvegen, en tur jeg ikke har tatt siden jeg syklet der med min gode venn Trond sent i 1998. Fra Finse sykler vi til Flåm, hvor vi drikker sur kaffe og nyter solen før vi tar toget hjem.
To uker senere setter vi oss i bilen og kjører til Øyangen nordvest i Nordmarka. Vi finner oss en odde hvor vi fyrer bål og koser oss i sensommermørket, før vi kryper i soveposene under overseilet.
Med oktober kommer den første frosten og vi tilbringer en helg på Vikerfjell, et område ingen av oss har besøkt tidligere, men som har fantastisk natur og høyfjell med god utsikt. Frosten har inntatt bakken, så det er lett å ta seg frem overalt.
Fra Høgfjell mot Gaustatoppen
Vikerkoia
Å dra på tur må ikke nødvendigvis innebære å pakke ryggsekken med telt, sovepose, primus og mat for tur på fjellet. Det er mye vakkert å se selv i nærområdet, som for eksempel her i Oslo.
November starter med en uke i Malaysia med jobben. Lærerikt og spennende.
Putrajaya Marriott Hotel
Starbucks Kuala Lumpur
I november innser vi også at kulda kommer til å bli like tøff denne vinteren som den forrige. Dermed må vi ut og finne sovepose for vinterbruk for min bedre halvdel. Denne rakkeren har en nedre komforttemperatur på -17°C for kvinner. Det bør holde en stund.
I løpet av høsten kjøper vi også inn kjøtt i større mengder, rett fra bonden eller jegeren. For tiden rommer fryseren 14 kilo lam, 22 kilo elg og 14 kilo hjort. Det burde holde til å stagge den verste sulten gjennom vinteren.
Årets julebord avholdes i Tromsø, hvor vi inntar et fantastisk måltid på Emmas drømmekjøkken.
Skal man på vintertur kommer man ikke langt ved å fyre primusen på gass. Til det er virkningsgraden for dårlig. Derfor må vi handle inn det som virkelig brenner når kulda setter inn.
Dermed er det duket for en natt under åpen himmel, med forsiktig snøfall i -12°C. Et sted her nede ligger undertegnede og sover.
Takk for 2010 og ha et riktig fint 2011!
Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.
Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.
Enda flere artikler? Besøk arkivet.
Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...
© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
Opphavsrett • RSS og abonnement • Kontakt • Personvern og informasjonskapsler