Å kunne opptre anonymt er en utrydningstruet menneskerett. Men med muligheten til å opptre anonymt følger et enda større ansvar.
Nylig ble det kjent at Norges mest leste blogger Emilie Nereng legger opp. Det spekuleres riktignok i om dette er et PR-stunt, men det er irrelevant i denne sammenheng. Budskapet som formidles via artikkelen er langt viktigere, nemlig konsekvenser — eller manglende sådan — av å opptre anonymt på nett. Nereng skriver:
I begynnelsen av bloggingen var alt bare gøy, jeg fikk bare positive kommentarer, fikk flere og flere lesere og følte at alt bare var moro. Men etter at jeg havnet øverst på topplisten endret det seg. Noen mener tydeligvis at «dersom man ligger øverst på blogglisten så må man tåle hva som helst». Hallo, jeg er jo bare en helt vanlig jente som blir lei meg når folk snakker stygt om meg! Kan man ikke bare la være å si noe hvis man ikke liker hvordan jeg er eller ser ut, ikke liker hvordan jeg blogger eller mener at jeg ikke fortjener å ligge på 1.plass? Da er det vel bare å slutte å gå inn på bloggen?
Problemet er kort fortalt mennesker som skriver nedlatende og sjikanerende kommentarer under et pseudonym. Det er en menneskerett å kunne opptre anonymt i samfunnet, ikke bare i det virkelige liv, men også på nett. Men sammen med friheten til å være anonym følger et enda større ansvar — et ansvar for å ikke misbruke den.
Idet man publiserer en nedlatende eller sjikanerende kommentar reduserer man folks tillit til anonyme mennesker. Og når tilstrekkelig mange misbruker denne tilliten blir anonymitet plutselig assosiert med noe negativt. Det er svært uheldig samfunnsutvikling. Vi ser allerede idag hvordan vår mulighet til å kommunisere anonymt innskrenkes. Fortsetter folk å misbruke de gjenværende mulighetene, blir jeg ikke overrasket dersom vi i fremtiden vil se stadig flere innskrenkninger av muligheten til å opptre anonymt.
Vi har alle behov for anonymitet av og til, enten det er på venteværelset på legekontoret eller i diskusjonsforumet for helserelaterte spørsmål. Når vi virkelig trenger anonymiteten må den ikke være ødelagt av misbruk og mistillit.
Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.
Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.
Enda flere artikler? Besøk arkivet.
Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...
© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
Opphavsrett • RSS og abonnement • Kontakt • Personvern og informasjonskapsler