Ronny gjør brekk. Ronny er kriminell. Nylig har noen av naboene til Ronny fattet mistanke om Ronnys nattlige aktiviteter, og ringt politiet. En stille natt, mens Ronny er ute på et av sine nattlige tokt, slår politiet til og tar Ronny på fersk gjerning. De har overvåket Ronny i en kort periode, på bakgrunn av mistanke om kriminelle handlinger.
Martin, derimot, gjør ikke brekk. Martin er ikke kriminell. Politiet overvåker ikke Martin, fordi Martin ikke er mistenkt for noe kriminelt.
Forskjellen er åpenbar. Man overvåker personer mistenkt for kriminelle handlinger. Mennesker utenfor mistanke overvåker man ikke. Det har man ingen grunn til. Man er uskyldig inntil det motsatte er bevist, heter det i følge uskyldspresumsjonen, et av våre grunnleggende samfunnsprinsipper.
Prinsippet er enkelt. Jeg stoler på at du ikke er kriminell, ikke gjør brekk, og du stoler på det samme om meg, før det foreligger konkret mistanke om det motsatte, slik det gjorde med Ronny.
Tillit, kalles det.
I Høyres prinsipprogram, som de gikk til valg på i 2009, kan man som aller første setning på side 3 lese følgende:
Høyre vil bygge samfunnet på tillit til enkeltmennesket.
Tillit til enkeltmennesket, reklameres det. Høyre stoler på at jeg ikke er kriminell. Høyre stoler på at jeg ikke gjør brekk. I hvert fall hvis man skal stole på Høyre.
Imidlertid stoler ikke Høyre på at jeg ikke er kriminell. Høyre stoler ikke på at jeg ikke gjør brekk. Det er derfor de nylig sa ja til å innføre Datalagringsdirektivet (DLD), et direktiv som lagrer informasjon om all din bruk av internett og mobiltelefon — hvor du er og hvem du snakker med — hele døgnet, hele året. Høyre synes det er viktig å overvåke Martin. Bare sånn i tilfelle Martin skulle bli kriminell. Bare sånn i tilfelle Martin skulle gjøre et brekk. Bare sånn i tilfelle.
Så hvis ikke Høyre stoler på deg, hvorfor skal du stole på dem?
Tillit til enkeltmennesket. Vakre ord. På papiret.
Høyre har bevist at de ikke stoler på meg.
Og vet du hva? De stoler ikke på deg heller.
Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.
Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.
Enda flere artikler? Besøk arkivet.
Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...
© 1995-2025 Martin Koksrud Bekkelund
Opphavsrett • RSS • Nyhetsbrev • Arkivet • Personvern og informasjonskapsler