Det er mange digitale verktøy man gjør seg avhengig av i hverdagen. Dette er mine viktigste.
Jeg har kun én arbeidsmaskin, en MacBook Pro 13″ med SSD. Orker ikke å forholde meg til flere maskiner. Min lille Mac er spekket med en 2,6 GHz prosessor, 4 GB RAM og en SSD på 128 GB. Ytelsen er upåklagelig.
En iPhone 4 er gjeldende arbeidstelefon. Jeg kunne skrevet en egen sak om hva jeg bruker den til og hvilke apps jeg har installert, så det får bli en senere anledning. Kortversjonen er telefoni, e-post, surfing og oppsett av trådløst nett når jeg er på farten.
Hjemme bruker jeg en iPad til å lese blader og bøker. Den fungerer også som fjernkontroll for underholdning i hjemmet, da enten med Spot Remote eller Plex.
På hjemmekontoret står en Apple Cinema Display 27″ med en oppløsning på fabelaktige 2560 x 1440 piksler. Den øker effektiviteten i arbeidet og er nydelig å jobbe på.
Til lesing av e-bøker har jeg både en Sony Reader og en Cybook Opus. Selv om skjermene egner seg bedre for lesing, blir de som regel allikevel utkonkurrert av iPad-en.
I hjemmet står en hjemmeserver utstyrt med 2,5 TB diskplass i RAID 5. Den kjører for tiden Linux-varianten FreeNAS satt opp med ZFS tilbudt over AFP. I kombinasjon med Gigabit Ethernet gir dette fantastisk ytelse. Serveren synkroniseres mot Amazon S3 for backup.
Kablet nettverk er tilbudt på steder som har behov for det, typisk på hjemmekontoret og til mediasenteret i stua. Utover dette har vi satt opp et trådløst nett. Tilkoblet det trådløse nettet finner vi også to stykk AirPort Express fra Apple. Disse benyttes for trådløs print og streaming av musikk.
Dette er ingen uttømmende liste over programvare jeg bruker, men reflekterer det jeg bruker mest.
Stadig flere funksjoner løses gjennom nettleseren. Firefox er valget.
Til bildebehandling bruker jeg kombinasjonen Lightroom, Photoshop og Bridge. En del folk spør meg om hvordan denne prosessen ser ut, så det kommer en egen sak om dette. Til håndtering av bilder tatt med mobiltelefonen benyttes iPhoto. Ingen optimal løsning, så jeg vurderer å lage en prosess som heller involverer Lightroom.
Hjemmet er utstyrt med høyttalere i flere rom. Til disse er det tilkoblet forskjellige AirPort Express. Streaming til disse skjer fortrinnsvis med Airfoil.
Petimeteret i meg liker å ha kontroll på hva vi har på harddisken. Disk Inventory X visualiserer brukt diskplass.
Jeg er ingen frelst Dropbox-bruker, men det er kjekt å ha dokumenter tilgjengelig på Mac-en og telefonen, og muligheten til enkelt å kunne dele disse med andre.
Det er ikke rare behovet jeg har for å håndtere vektorgrafikk. Derfor eier jeg ingen Illustrator-lisens, men bruker i stedet Inkscape. Litt krøkkete i bruk, og kjører i X11, men det fungerer til formålet.
Dokumenter produseres etter regelen i Google Docs, både privat og i jobben. Som et supplement bruker jeg OpenOffice. Unntaket er presentasjoner. De lages utelukkende i Keynote. Ingen over, ingen ved siden.
Liker du å hacke systemparametre i operativsystemet? Da vil du like OnyX.
Windows-brukere irriterer seg ofte over Acrobat Reader for å lese PDF-dokumenter. Med Mac-en følger Preview, en lettvekter som både leser PDF og bilder.
Alle nerder trenger en god tekst-editor. Selv bruker jeg skEdit til HTML, CSS, PHP, JavaScript, med mer. Dette fungerer strålende i kombinasjon med FTP-klienten Transmit.
Musikk spilles nå 99 % gjennom Spotify. Resten går via iTunes. Video spilles med VLC eller Plex på mediasenteret.
Flere Twitter-klienter håndteres med Tweetdeck.
Har du forslag til (bedre) alternativer? Legg igjen en kommentar!
Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.
Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.
Enda flere artikler? Besøk arkivet.
Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...
© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
Opphavsrett • RSS og abonnement • Kontakt • Personvern og informasjonskapsler