Elsket. Hatet. Meningene om Steve Jobs er mange. Men uansett hva man måtte mene om den kontroversielle Apple-gründeren er det uomtvistelig at han har vært en av teknologibransjens mest betydningsfulle menn. Dette er mine tanker om Steve Jobs’ betydning, basert på biografien av Walter Isaacson.
Foto: Albert Watson
Like mye som mannen, ble også Apple-produktene elsket og hatet. Elsket av dem som ønsker at teknologi skal være verktøy for å nå andre mål. Hatet av dem som ønsker å hacke og cracke og modifisere sine egne produkter. Apple-produkter har aldri vært kjent for transparens og fleksibilitet. Leser man biografien forstår man også hvorfor. Steve Jobs var manisk overbevist om at maskinvare og programvare måtte integreres tett og overlate lite til brukeren for å gi en optimal brukeropplevelse.
I en tid da sikkerhetsproblemer, virus og datainnbrudd bidrar til å redusere tillit til teknologien, er det lett å forstå Jobs’ overbevisning. Teknologi er ikke noe brukeren skal ta stilling til kun for teknologiens skyld. Teknologi er et verktøy for å løse andre oppgaver.
Det var i denne balansegangen mellom frihet og kontroll at kontroversene om både Apple og Steve Jobs oppstod. Mange har — med rette — hevdet at Apple er kontroll- og overvåkningskåte, hovedsaklig ute etter å låse brukerne inne. Det tror jeg er riktig. Samtidig tror jeg, etter å ha lest biografien, ikke at motivasjonen har vært drevet av verken økonomiske interesser eller ønsker om å frata brukerne kontroll. Jeg tror det ligger i kombinasjonen av en manisk fokus på brukeropplevelsen, kombinert med Steve Jobs’ forkjærlighet for egne produkter. Man kan tolke Jobs dithen at det å tukle med Apples egne produkter var noe man ikke kunne tillate brukeren, for det ville ødelegge den perfekte opplevelsen.
I biografien får man også innblikk i Jobs’ lederstil og hvordan han pisket mennesker rundt og bøyde virkeligheten til å passe til sine ønsker. Jeg får inntrykk av at Jobs’ lederstil var et resultat av et umodent sinn med en manisk visjon om hvordan produktene burde være, og dermed ble rasende når andre ikke leverte i henhold til disse visjonene.
Etter å ha lest biografien er jeg nokså sikker på at Apples suksess er et resultat av Steve Jobs’ arbeid, selvfølgelig i kombinasjon med dyktige mennesker som Jonathan Ive, Tim Cook, Jon Rubinstein, Tony Fadell og Ron Johnson. Men uten Steve Jobs hadde nok Apple inngått langt flere design- og ingeniørmessige kompromisser enn hva har vært tilfelle. Der ligger nok også årsaken til deres suksess — ingen kompromisser.
Biografien til Isaacson er vel verdt å lese. Det krever riktignok en viss teknologiinteresse, men uavhengig av hvorvidt man elsker eller hater Apple bringer biografien lystig lesing, god humor, masse innsikt og nøytrale refleksjoner. Biografien kjøper du hos Amazon for $17 USD.
Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.
Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.
Enda flere artikler? Besøk arkivet.
Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...
© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
Opphavsrett • RSS og abonnement • Kontakt • Personvern og informasjonskapsler