Gjennom det siste året har jeg arbeidet med et tilbud på digitalt postsystem til offentlig sektor i regi av Difi. Fredag ble det skrevet kontrakt. Men hva betyr det for deg?
Konkurransen som Difi utlyste bestod av to deler: en digital postkasse, hvor innbyggere kan motta post fra offentlig sektor, samt en meldingsformidler som tar i mot post fra avsenderen og fordeler den videre til riktig postkasse. Som eneste aktør hadde vi i Posten lagt inn tilbud både på digital postkasse og på meldingsformidler. De andre konkurrentene i konkurransen hadde enten lagt inn tilbud bare på digital postkasse, eller på meldingsformidler.
Da avgjørelsen falt ble Posten tildelt kontrakt i begge konkurransene. Etter utfordrende forhandlinger helt siden september, var det på ingen måte gitt. Konkurransen var tøff, men vi lykkes med strategien vi hadde lagt.
Tidligere i år ble det gjort endringer i forvaltningsloven og eForvaltningsforskriften som nå snur om på hvordan offentlig sektor skal kommunisere med deg. Tidligere måtte du gi beskjed dersom du ville kommunisere digitalt. Nå må du gi beskjed dersom du vil fortsette med papir.
Hvis du vil kommunisere digitalt med det offentlige, kan du i løpet av året opprette en digital postkasse i Digipost. Deretter vil stadig flere offentlige virksomheter sende deg post dit i stedet for på papir.
Bakgrunnen for at offentlig sektor nå gjør dette, og for at vi i Posten laget Digipost i utgangspunktet, er at det finnes store mengder informasjon som ikke kan sendes per e-post. For eksempel sier Norm for informasjonssikkerhet i helse-, omsorgs- og sosialsektoren (Normen) at sensitive helseopplysninger ikke kan sendes via e-post. Derfor har helseopplysninger inntil nylig blitt sendt på papir til pasienter, eller på CD-er, disketter, faks og drosje (!) mellom helseforetakene.
Årsaken er at e-post ikke er en sikker kommunikasjonskanal. Du er ikke sikker på at avsender er den avsender gir seg ut for å være. Det er derfor du får så mye spam og phishing i innboksen din. Og med e-post kan du heller ikke være sikker på at mottaker faktisk er den man utgir seg for å være, eller at e-post i det hele tatt kommer frem. Du kan heller ikke være trygg på at ingen avlytter kommunikasjonen underveis.
I en sikker digital posttjeneste som Digipost, har vi laget et system som ivaretar sikkerheten for deg. Både avsendere og mottakere gjennomgår en identifiseringsprosess, og løsningen sikrer at ingen titter inn i kommunikasjonen underveis. Dette har også vært en vesentlig del av kravene fra Difi, som også har gjort en grundig evaluering av løsningen.
Resultatet er en digital postkasse hvor du kan motta post du normalt ellers ville fått i den grønne, ulåste postkassen du har hengende foran huset ditt. Du får altså med deg postkassen overalt, enten du besøker den på nett eller via våre apps for iOS eller Android. Og i motsetning til den grønne, fysiske postkassen, kan du naturlig nok med Digipost også sende post på sikkert vis til andre privatpersoner eller virksomheter.
Besnærende? I så fall er det bare å registrere seg. Hvis ikke setter jeg stor pris på din tilbakemelding som en kommentar.
Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.
Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.
Enda flere artikler? Besøk arkivet.
Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...
© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
Opphavsrett • RSS og abonnement • Kontakt • Personvern og informasjonskapsler