I hver eneste bransje som blir forstyrret av nye aktører, kommer kvalitet opp som tema. Etablerte aktører påpeker at kvaliteten på produktet den nye aktøren leverer er dårligere enn hva de etablerte aktørene leverer. Men hvem definerer egentlig hva som er god (nok) kvalitet?
På 1990-tallet brant folk CD-er med musikk og filmer. Kvaliteten var elendig, men det var starten på hva som senere fant veien over på nettet. Folk fikk smaken på en ny distribusjonsmodell, først musikk via Napster, senere alle typer innhold via Bittorrent og The Pirate Bay.
Wikipedia var tidlig ute med leksikon på nett. Antall artikler var lavt og kvaliteten dårlig. I dag er Wikipedia nærmest enerådende, med høy kvalitet og ditto antall artikler.
Elbilene har sakte men sikkert gjort sitt inntog i Norge, før det tok av med Tesla Model S. Rekkevidden er ikke på langt nær den kjøretøy med fossil forbrenning har, og det har vært en del trøbbel med elbilene. Men med tanke på at enkelte av de etablerte aktørene har finpusset sine produkter i over hundre år, klarer de nye seg godt.
Uber har høstet uhorvelig mye kritikk, spesielt fra taxibransjen. Alle tenkelige argumenter har vært benyttet mot Uber, blant annet kvaliteten på bilene og kompetansen til sjåførene. Allikevel vinner Uber terreng.
Jeg kunne fortsatt med flere eksempler, men poenget bør være tydelig nok. Fra et faglig korrekt ståsted har de etablerte aktørene kanskje rett. Kundene, derimot, bryr seg ikke, noe historien ettertrykkelig viser. Tilgjengelighet og enkelhet trumfer ofte kvalitet, det er verdt å ha med seg for dem som utvikler produkter eller tjenester.
Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.
Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.
Enda flere artikler? Besøk arkivet.
Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...
© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
Opphavsrett • RSS og abonnement • Kontakt • Personvern og informasjonskapsler