I denne artikkelen beskriver jeg hvordan du setter opp VNC på Raspberry Pi, slik at du kan administrere teknisk utstyr på hytta også når du ikke er der.
Kan hende har du en god, gammeldags hytte uten strøm og vann og med utedo. Eller, kan hende du har det som meg, en hytte med strøm. Da ligger alt til rette for å være på hytta også når du ikke er på hytta.
På hytta har vi syv kamera og værstasjon, alt tilkoblet via mobilt bredbånd. Jeg har også skrevet om Raspberry Pi og hvordan jeg har satt opp denne til å fungere som webkamera på hytta.
Med så mange dingser har det med tiden også meldt seg et behov for å administrere alt utstyret som står på hytta, spesielt når vi ikke er der. Med VNC og Raspberry Pi har du en maskin på hytta som står på innsiden av brannmuren og som du kan benytte til å administrere det du har av teknisk utstyr når du ikke er der.
VNC står for Virtual Network Computing og er en måte å fjernadministrere datamaskiner fra en annen fysisk lokasjon. Kan hende har du vært borti begreper som Remote Desktop, eksternt skrivebord eller Citrix. Dette er variasjoner og andre produktnavn over samme tema.
Fra datamaskinen du sitter ved, kobler du deg til datamaskinen du vil administrere. I mitt tilfelle sitter jeg hjemme i sofaen i Oslo med Mac-en og kobler meg til Raspberry Pi-en som står på hytta i Hallingdal, og jeg får opp skrivebordet og hele brukergrensesnittet akkurat som om jeg satt ved maskinen, slik:
Det er to ting som må settes opp for å kunne koble deg til Raspberry Pi med VNC.
Jeg benytter operativsystemet Pixel på Raspberry Pi. Fra menyen velger du Preferences
Raspberry Pi Configuration
og trykker fanen Interfaces
. Sett VNC
til Enabled
. Er du som meg vil du også sette SSH
til Enabled
.
Start Pi-en på nytt og den er klar.
Det neste du trenger er en VNC-klient på for eksempel Mac-en du skal bruke for å administrere maskinen. Jeg bruker VNC Viewer fra RealVNC.
Det neste du trenger å gjøre er å konfigurere den mobile bredbåndsruteren du har stående på hytta. Denne må slippe igjennom trafikk på port 5900
for VNC. Se i brukermanualen til ruteren etter begreper som Port Forwarding eller NAT.
I tillegg bør du se om ruteren har støtte for dynamisk DNS, slik at du kan bruke tjenester som for eksempel No-IP eller tilsvarende, slik at du slipper å huske IP-adressen til ruteren på hytta. Eller at du ikke får kontakt fordi IP-adressen har endret seg. Med et slikt oppsett vil ruteren selv oppdatere DNS, slik at du for eksempel kan benytte hytta.ddns.net
i stedet for en IP-adresse.
Når du nå har åpnet porten i ruteren, som beskrevet over, og installert VNC Viewer, kan du koble til maskinen. Har du satt opp støtte for dynamisk DNS, kan du koble til for eksempel hytta.ddns.net:5900
.
Når du skal avslutte, husk å velge Disconnect for å avslutte sesjonen. Hvis du velger Shut down får du ikke maskinen opp igjen før du er på hytta neste gang.
Hvis du, som meg, kjører Pi-en headless, det vil si uten skjerm, tastatur og mus, vil den alltid foreslå oppløsningen 640 x 480 piksler. Filen /boot/config.txt
har to parametere du kan endre. Første linje er skjermbredden, den andre er høyden. Fjern #
foran hver linje.
framebuffer_width=1920
framebuffer_height=1280
Velg en oppløsning som passer inn på de skjermene du bruker.
Så to ord om sikkerheten. Nå er Pi-en åpent tilgjengelig på internett, kun beskyttet av brukernavnet og passordet du har satt på den. Sørg for at passordet er langt!
Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.
Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.
Enda flere artikler? Besøk arkivet.
Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...
© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
Opphavsrett • RSS og abonnement • Arkivet • Personvern og informasjonskapsler