Martin Koksrud Bekkelund

En blogg om teknologi og ledelse

Av Martin Koksrud Bekkelund

Under annonseoverflaten

19.09.17

Denne artikkelen ble publisert for 7 år siden.

Debatten om annonseblokkering (adblock) har pågått en stund. Den åpenbare årsaken til at folk blokkerer annonser er at de ikke vil se dem. Men de beste argumentene for å blokkere annonser er dem du ikke ser.

For det første bruker annonser gjerne mye systemressurser på datamaskinen din, noe som i sin tur krever mer strøm og batteri og gjør maskinen treg.

For det andre har vi såkalt «malvertising», det vil si annonser hvis formål er å spre skadevare.

For det tredje sporer annonsenettverkene deg på tvers av nettsteder. Søkte du akkurat etter «barnevogner» på Google? Da er sannsynligheten stor for at du blir vist annonser med barnevogner på neste nettsted du besøker som har annonser.

Disse problemene er reelle. Et par artikler fra The Guardian og NRK beskriver problemene litt mer i detalj.

Hva bør du gjøre?

Hvis noen av punktene over plager deg, bør du vurdere ett eller flere tiltak. Selv benytter jeg tre forskjellige programmer. De har forskjellige bruksområder, men har overlappende funksjonalitet. For meg handler det om privatlivet, ytelsen og brukeropplevelsen, ikke om å skjule annonsene.

I tillegg benytter jeg Firefox, en nettleser som har fulgt meg i 14 år, fra en uavhengig produsent som ikke også har annonsesalg i sin produktportefølje.

uBlock Origin

uBlock Origin er et tillegg du installerer i nettleseren. Finnes for Firefox, Safari og Chrome.

Little Snitch

I tillegg til en tradisjonell annonseblokkerer benytter jeg også programmet Little Snitch. Det kjører i bakgrunnen på maskinen din og overvåker nettverkstrafikken. Ikke bare nettleseren din, men alle programmer som ønsker å snakke med omverdenen. Visste du for eksempel at Adobe sender logger fra din bruk av Photoshop og Lightroom til sine servere? Eller at Apple sender data fra søkeverktøyet Spotlight til Quantserve?

Jeg har ikke kikket i detalj på disse dataene, men det er for meg underordnet. Det viktige er at jeg vil ha transparens i hva jeg sender fra meg.

Crystal

Crystal er en app for iOS og Android og fungerer etter samme prinsipp som uBlock Origin.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Personvern Programvare Sikkerhet WWW

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Bluesky Facebook LinkedIn YouTube Thingiverse GitHub Vipps

© 1995-2025 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSSNyhetsbrevArkivetPersonvern og informasjonskapsler