I artikkelen Hva skjer i betalingsmarkedet? skriver jeg litt om en joker i kortstokken: Kina. Denne jokeren bør bekymre vel så mye som de mer kjente gigantene Amazon, Alphabet, Facebook og Apple.
Som kjent, hvis det er kjent, er Kina en av de fremvoksende økonomiene i verden. Utviklingen i Kina går svært raskt, noe vi i Posten også merker, med dramatisk vekst i netthandel fra Kina.
Det fysiske brevvolumet har vært fallende siden ca. år 2000, men nå kommer det fra Kina det vi i Posten kaller «klump». Du og jeg kaller det nok pakker, men per definisjon er de et brev men med en fysisk gjenstand oppi. Derav navnet. På bildet over ser du tre eksempler.
Veksten har vært enorm de siste årene, men ventes antas å avta noe kommende år. Det sier fortsatt noe om utviklingen og Kinas rolle i netthandelsmarkedet. Det er aktører som DealeXtreme og Alibaba med AliExpress som er dominerende.
Mange lurer på hvordan Postens rolle vil bli i en heldigital fremtid. Om ikke kineserne gir oss svaret, ser vi i hvert fall ikke ut til å bli overflødige med det første.
Samtidig skal man ikke ta lett på konkurransen. Amazon er blant gigantene som ønsker å ha kontroll på hele kundeopplevelsen og leveransekjeden selv, inkludert «last mile». De tester sågar de samme tingene som oss.
Men Amazon og de andre teknologigigantene er altså ikke alene. Alle snakker om Amazon, Alphabet, Facebook og Apple, men få snakker om Alibaba. I kjølvannet følger aktører som Tencent, JD.com og flere. Og hvem som følger deretter er vanskelig å spå. Mange kinesiske selskaper har nok med å betjene det enorme hjemmemarkedet, men den dagen de vil gå internasjonalt har de alle forutsetninger for å lykkes.
Her hjemme diskuterer vi søndagsåpne butikker og butikkdød i billøse sentrum, men det er dessverre begge blindspor. Langt viktigere er det å forstå at det er enklere og billigere (frakt inkludert) å handle en vare på nett fra Kina enn det er å handle den over disk her hjemme. Det er nesten bare næringsmidler som ikke lar seg handle fra Kina. Kineserne har stort utvalg og lave priser.
Den dagen det kinesiske tilbudet virkelig oppdages av norske forbrukere, er den dagen butikkdøden sakte inntreffer. Vi snakker om hva vi skal leve av etter oljen. Det er bare toppen av isfjellet. Upopulær olje kombinert med uunngåelig internasjonal konkurranse er ikke den nordiske modellen rigget for. Det er bare å la fantasien utfolde seg i potensielle konsekvenser.
Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.
Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.
Enda flere artikler? Besøk arkivet.
Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...
© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
Opphavsrett • RSS og abonnement • Kontakt • Personvern og informasjonskapsler