Etter å ha rotet rundt på nettet og lest artikkel opp og artikkel ned, var det på tide å få litt førstehåndserfaring med forskjellige teknologier.
Vi har denne våren pusset opp huset. Siden deler av det elektriske anlegget i denne anledning skulle byttes ut, var det naturlig å benytte anledningen til å erstatte gammelt utstyr med nytt som også kan inngå i et smarthus.
Vår tilnærming da vi skulle velge utstyr, var at utstyret skulle betjenes akkurat som før. Er internett nede? Har hub-en hengt seg opp? Er telefonen tom for strøm så vi ikke får brukt en app? Målet var utstyr som fungerer mest mulig selvstendig, men som også kan fjernstyres. Dette prinsippet fungerer for de viktigste tingene som lys og varme, men ikke fullt ut for stikkontakter og sensorer.
Teknologien skal være usynlig og fungere i bakgrunnen, uten at vi trenger å forholde oss til massevis av apper i hverdagen. Hvis ikke bruker man bare mer tid på å administrere teknologien.
Gamle dimmere og termostater for varmegulv skulle byttes med nye. Begge deler egner seg godt som komponenter i et smarthus. Dimmere er såkalte single-state-brytere, det vil si at de ikke har noen av- eller på-modus. Trykk én gang og lyset skrur seg på. Trykk en gang til og lyset skrur seg av. Dermed er man ikke avhengig av at bryteren står i en bestemt posisjon for å la seg fjernstyre.
Etter å ha lest opp og ned om forskjellige alterantiver, valgte vi norskproduserte dimmere og termostater fra ELKO. Det var flere årsaker til det.
ELKO har en serie kalt ELKO Smart Home (ESH) som er basert på Zigbee. I teorien er dette en åpen protokoll, slik at man kan fjernstyre og automatisere dimmere og termostater med utstyr fra andre produsenter. Dette i motsetning til andre produsenter, for eksempel xComfort fra Eaton, som leverer proprietært utstyr som ikke fungerer med utstyr fra andre produsenter. Det var uaktuelt for oss. Med Zigbee har man i hvert fall en teoretisk mulighet til å fjernstyre utstyret fra ELKO med en hub fra en annen produsent, så får vi se hva som er mulig i praksis. ELKO har hub selv, men den er dyr og det er usikkert hvordan den fungerer med annet utstyr som ikke er fra ELKO. Jeg er heller ikke spesielt sugen på app-en til ELKO, både den og hub-en virker som venstrehåndsarbeid. Vi tester nå med en billig hub fra Xiaomi til 200,- kroner, som du kan lese om under.
Videre er det ikke slik at en dimmer er en dimmer. Vi vet av tidligere erfaring at en billig dimmer ikke nødvendigvis klarer å dimme en dimbar pære. ELKO, derimot, klarer å dimme det som dimmes kan.
Til slutt har vi gode erfaringer med ELKO fra før. Alt utstyr på hytta er fra ELKO og det fremstår elegant og solid.
Det fine med denne løsningen er at den erstatter de gamle bryterne og benytter det eksisterende ledningsnettet i huset, og derfor fungerer akkurat som de gamle bryterne, helt uavhengig av internett og gateway. Men nå lar de seg altså fjernstyre i tillegg.
Jeg har satt opp en Raspberry Pi til å fungere som kontroller for smarthuset. Dette er for øyeblikket litt eksperimentelt, bare for å se hva som er mulig. Denne kjører Home Assistant, noe jeg kommer tilbake til i et eget innlegg. Til denne har jeg koblet en Z-wave-kontroller fra Aeon Labs.
I tillegg har jeg kjøpt en Zigbee-gateway fra Xiaomi som jeg tenker å bruke til alt som kommuniserer over Zigbee, som termostater og dimmere, samt dør- og vindussensorer. Så vidt jeg kan lese på nett skal denne fungere med Home Assistant, noe som er en ubetinget fordel med tanke på at appen som hører til gatewayen er på kinesisk.
Stikkontakter som lar seg fjernstyre finnes i mange forskjellige varianter. Men de trenger ikke være dyre. Jeg handlet en håndfull Z-wave-baserte stikkontakter fra AliExpress, som er den samme kontakten som blant annet Fibaro benytter. Disse har jeg allerede testet, og ved hjelp av Home Assistant og Apple HomeKit lar de seg skru av og på ved stemmestyring med Siri, men det har ikke vært helt stabilt ennå.
Jeg har kjøpt en håndfull dør- og vindussensorer fra Xiaomi. Små og diskrete og ikke minst billige.
Akkurat nå har vi et hus med en del utstyr som vi betjener manuelt, akkurat som før, men som også lar seg fjernstyre og automatisere. Dimmere, termostater og stikkontakter har vi, nå gjelder det å lage noe smart. I påfølgende artikler i denne serien kan du lese om hvordan det går.
Hvis jeg så skal forsøke å dra noen konklusjon av det jeg har lært, har jeg foreløpig konkludert med at:
Som et resultat av dette prøver jeg nå å standardisere på utstyr basert på Z-wave Plus eller Zigbee for LoRa, Wi-Fi og BLE, samt HomeKit-kompatibelt utstyr. Dette må igjen kunne styres Apple Home, slik at det blant annet kan stemmestyres med Siri. Personvern har vært medvirkende faktor til at vi har mye utstyr fra Apple (Mac, iPhone, Watch, iPad, Apple TV).
Likte du denne artikkelen? Les også…
Dette er en artikkelserie hvor Martin skriver om erfaringene med å lage et smarthus. Tidligere i denne serien:
Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.
Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.
Enda flere artikler? Besøk arkivet.
Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...
© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
Opphavsrett • RSS og abonnement • Kontakt • Personvern og informasjonskapsler