Google, Facebook, Apple, Amazon. Det snakkes ofte om de store teknologigigantene og deres betydning i samfunnet. Og i samme åndedrag snakker man gjerne om disse selskapene som om de var ganske like. Det er de ikke, da det er store og vesentlige forskjeller i deres forretningsmodeller.
For meg går det et tydelig skille mellom to grupper: dem som lever av å selge opplysninger om deg og dem som lever av å selge egne (eller andres) varer og tjenester. Jeg har forsøkt å illustrere det som følger.
Når du som bruker benytter en eller flere av leverandørens varer eller tjenester, etterlater du deg en sti av opplysninger. Dette er opplysninger om deg og dine preferanser, og du gjør dem tilgjengelig for leverandøren fordi du har samtykket til dette for å bruke disse tjenestene.
Forskjellen ligger i hva leverandøren gjør videre med disse opplysningene. Noen har som sin primære forretningsmodell å selge videre disse opplysningene, eller gjøre dem tilgjengelige for tredjeparter, slik at disse tredjepartene kan skreddersy annonser tilpasset deg. Google og Facebook havner, svært forenklet, i denne kategorien. Apple og Amazon gjør det ikke (selv om jeg for å være ærlig er litt usikker med Amazon).
Mitt poeng med denne artikkelen er ikke å ta stilling til hva som er rett eller galt, selv om det sikkert skinner igjennom hva jeg selv foretrekker. Det får du som leser avgjøre basert på hva som er riktig for deg. Mitt poeng er å påpeke at det er forskjell på om du bruker en dings fra Google eller en dings fra Apple, utover selve brukeropplevelsen.
Enkle sjeler sier ofte at dersom du ikke betaler for en tjeneste, så er det du som blir solgt. Det er slett ingen automatikk i dette, men noen må alltid betale. Dersom du selv ikke betaler med penger så kan det være greit å vite hvordan den bakenforliggende forretningsmodellen fungerer.
Du får tenke på det, neste gang du skal ha en smarthøyttaler som lytter til alt du sier.
Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.
Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.
Enda flere artikler? Besøk arkivet.
Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...
© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
Opphavsrett • RSS og abonnement • Kontakt • Personvern og informasjonskapsler