Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Xiaomi RoboRock S50

15.01.19

Fremtiden er her! Akkurat nå ruller kunstig intelligens rundt i stua og støvsuger opp dagens etterlatenskaper. Vi har skaffet oss robotstøvsuger.

Robotstøvsugere har for meg vært litt fjernt. Litt unødvendig. Hvor lang tid tar det å sveipe over stua og kjøkkenet, liksom?

Tidsklemma

Med tiden har vi fått både ett og to barn og det er bare å innse at antall timer til fri disposisjon skrumper inn. Og i kampen om disse timene føyer det seg dermed flere oppgaver. Jeg skal ærlig innrømme at støvsugeren ikke blir brukt like flittig som den burde. Tidsklemma, kaller de det visst. Prioritering av egentid, kaller jeg det.

Det som kan automatiseres, bør automatiseres. Det er en fin tommelfingerregel.

Over tid har dermed tanken om å skaffe oss en robotstøvsuger vokst på meg, og da Eirik Solheim innsiktsfult skrev om egne erfaringer, ble ideen vurdert seriøst. Jeg rådførte meg også med min gode kollega Nicolay, som har to stykker.

I utgangspunktet hadde vi tenkt å kjøpe en til å ha på hytta. Hvem liker vel å bruke tid å støvsuge når man er på hytta?

Dermed var spørsmålet: hvilken støvsuger burde man kjøpe? Etter å ha lest en del tester, falt valget på en Xiaomi RoboRock S50. 3999,- kroner på black friday var en fornuftig pris å betale for en ting man ikke vet om man blir fornøyd med.

Kineserne kommer

Xiaomi er et kinesisk merke de fleste, dersom de har hørt om det, forbinder med mobiltelefoner. Men utvalget fra Xiaomi er så omfattende at det spenner over alt fra interiør til elektronikk. Vi har allerede en del småting til smarthuset fra Xiaomi, og i motsetning til en del andre kinesiske produsenter, utmerker Xiaomi seg positivt ved å ha høy kvalitet og god design. Jeg tror at vi kommer til å se mye til Xiaomi fremover, ikke bare for mobiltelefoner og støvsugere. Så kan man kanskje innvende noe om personvern, men det får være en annen sak som vi løser på annet vis.

I esken

Kvaliteten på et produkt kjennetegnes ofte på innpakningen. Så også for RoboRock S50. Den er pen og gjennomtenkt og man får inntrykk av å pakke ut et kvalitetsprodukt når man til slutt står med seks kilo robotstøvsuger i hendene. I esken ligger også ladestasjon, ekstra filter, vanntank med mopp og brukerveiledning. Ja, RoboRock kan faktisk også vaske gulvet ditt! Eller i det minste gjøre et forsøk innenfor de begrensningene den har.

Støvsugeren kom imidlertid aldri til hytta. Selvfølgelig måtte den testes hjemme, og da var vi egentlig raskt solgt: vi beholder den hjemme.

Først plugger man ladestasjonen i veggen, så putter man støvsugeren i ladestasjonen og dernest åpner man appen Mi Home og legger til støvsugeren. Dermed er det bare å starte støvsugeren.

Før man starter er det allikevel et poeng å gjøre som Eirik skriver. Det er ikke bare å sette i gang blant legoklosser og ledninger. Gulvet må ryddes og stoler og bord bør plasseres så støvsugeren kommer frem mellom dem. Vi var så heldige at den kan kjøre mellom beina på samtlige stoler og bord, og under sofaen.

Når man endelig har fått ryddet unna gulvet, er det bare å sette i gang. Den starter med å kartlegge rommet grundig, noe den åpenbart gjør ved å prøve seg frem, blant annet ved hjelp av lidaren på toppen.

Xiaomi RoboRock S50

I appen får man til slutt et kart som viser hva den har kartlagt og hvor den har kjørt.

RoboRock-kart

Dernest setter man i kartet opp soner hvor den ikke skal kjøre og hvilke tider den skal kjøre automatisk på, så går resten egentlig av seg selv. Med unntak av at tanken med støv må tømmes, selvfølgelig. Det har teknologien ennå ikke tatt hånd om. Jeg tømmer den kanskje ved hver tredje eller fjerde kjøring.

Bråker den?

Ja. Alle støvsugere bråker. Også denne. Men den har forskjellige modus hvor du kan justere viftehastigheten og dermed påvirke støynivået. Hvis du for eksempel rydder og ikke plages av litt bråk, går det greit å støvsuge samtidig. Hvis du sitter ned og spiser, ser på TV eller snakker sammen, bør du heller kjøre den på et annet tidspunkt.

Det er mulig å kjøre den om natta, men det avhenger av hvor nær soverommet den går. Vi har den i etasjen over oss, og da bråker den litt for mye til at vi kjører den om natta. Vi kjører den på dagtid når vi er på jobb.

Hvor lang tid bruker den?

Ca. ett minutt per kvadratmeter. Det høres mye ut, men da har jeg tatt regnet inn alle hensyn støvsugeren tar, der den skal kjøre rundt stolbein, over tepper, langs vegger og ellers prøve seg frem.

«Hei, Siri! Skru på R2-D2!»

Jeg har for tiden en serie om smarthus gående, og jeg var nysgjerrig på om det er mulig å inkludere støvsugeren i smarthuset. Det er det selvfølgelig!

Jeg skal ikke legge skjul på at oppskriften var omfattende og føltes veldig som et hack, men det fungerte. Støvsugeren, som vi kaller R2-D2, dukket opp i Home Assistant med samme funksjoner som finnes i Mi Home-appen. Riktignok uten kart.

Imidlertid er ikke støvsugere støttet i integrasjonen mot HomeKit, og dukker dermed ikke automatisk opp i Hjem-appen. Følgende hack måtte inn i Home Assistant:

switch:
- platform: template
  switches:
    r2d2:
      friendly_name: R2-D2
      value_template: "{{ is_state('vacuum.r2d2', 'cleaning') }}"
      turn_on:
      - service: vacuum.start
        entity_id: vacuum.r2d2
      turn_off:
      - service: vacuum.return_to_base
        entity_id: vacuum.r2d2

Dermed dukker R2-D2 opp i Hjem-appen, så nå kan vi si «Hei, Siri! Skru på R2-D2!» så får vi støvsugd huset.

Mangler

Etter å ha hatt den i noen uker, er det egentlig lite å sette fingeren på. Ikke at vi har noe sammenlikningsgrunnlag, men det er lite vi savner. Vi kunne tenke oss muligheten for å kjøre den i flere etasjer. Selv om det riktignok er mulig å bære den opp eller ned en etasje, trykke på knappen og få etasjen støvsugd, vil det ødelegge kartet. Det støtter nemlig kun én etasje, og dermed må den opprinnelige etasjen kartlegges på nytt. Det funker, men det er klønete. Det kan fikses med en programvareoppdatering av appen, men det spørs om Xiaomi heller vil at du kjøper en støvsuger til hver etasje.

I appen er det mulig å velge en avgrenset del av etasjen og få vasket bare denne sonen. Det er en funksjon vi bruker mye, blant annet på kjøkkenet og under spisebordet. Men jeg savner å kunne lagre de mest brukte sonene, fremfor å måtte velge dem på kartet manuelt hver gang.

Konklusjon

I Dagens Næringslivs D2 skriver Jan Omdahl at «På den annen side er en robot mer etisk enn au pair på slavekontrakt eller vaskehjelp som jobber svart.» Vi betaler hvitt for vår vaskehjelp og kan anbefale Omdahl å gjøre det samme, for det er liten tvil om at en robotstøvsuger på nåværende tidspunkt ikke kan erstatte et menneske. Men mellom hver vask gjør RoboRock S50 en viktig jobb med å støvsuge opp etter dagens tant og fjas. Og akkurat den jobben gjør den upåklagelig, så vi får se å skaffe oss en på hytta også.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Duppeditter IoT Smarthus

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn YouTube Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler