Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Røykvarslere i et smarthus

17.10.19

Røykvarslere og smarthus, er det en forenelig kombinasjon? Svaret er ja, men det er viktig å ikke hoppe på det første man kommer over.

Erfaringene etter å ha hatt et fungerende smarthus i et halvt års tid, er at varsling av brann aldri må være avhengig av smarthuset. Livsviktig funksjonalitet skal ikke være avhengig av upålitelige systemer. Når det — bokstavelig talt — brenner på dass, så skal du være helt sikker på at røykvarslerne løser ut. Kanskje har internettforbindelsen og strømmen gått på grunn av brannen. Systemet må fungere selv om både strøm og nett er borte.

Er denne artikkelen nyttig for deg? Som leser må du gjerne gi et lite bidrag. Jeg bruker mye tid og penger på å lage gode artikler og bidrag hjelper meg med å skrive flere.

Hva er behovet?

I lengre tid har jeg sett etter nye røykvarslere. Vi hadde behov for flere enn vi hadde i dag, og de gamle var ikke lenger å få tak i. Primærbehovet er lokal varsling. Hvis det brenner når vi sover skal vi varsles, vekkes og komme oss trygt ut. Sekundærbehovet er ekstern varsling, men da kun til oss selv. Jeg har ikke med denne løsningen forsøkt å lage en løsning som varsler brannvesenet, det ville i så fall blitt en annen løsning enn den jeg her har valgt.

Hva er kravene?

Målet var et system som ville fungere helt frittstående, uten nett, uten strøm og uten en smarthus-hub. Det er ikke vanskelig å finne røykvarslere som lar seg koble til smarthuset enten med Z-Wave eller Zigbee, men det er vanskelig å finne noen som ikke koster skjorta, som lar seg seriekoble, som fungerer uavhengig av hub og som utløser alle sammenkoblede røykvarslere hvis alarmen går. Jeg fant massevis av gode røykvarslere, fra Netatmo og Fibaro og hva vet jeg. Fellesnevneren var at de ikke tilfredsstilte ett eller flere av kravene.

Valget

Etter å ha trålet markedet etter slike røykvarslere, hadde jeg lagt fra meg tanken om å få til dette til en rimelig penge. Men plutselig kom jeg over et tips om noen billige røykvarslere fra Luxorparts. 399,- kroner for to stykker. De kunne kobles sammen med inntil 12 enheter og oppfylte kravene jeg hadde til at de skulle fungere uavhengig av alt annet. I tillegg finnes det en app til Homey som lar deg koble systemet til Homey. Denne er kun til enveiskommunikasjon når røykvarsleren utløses, det vil si at du kan ikke be om batteristatus eller annen informasjon fra røykvarsleren.

Jeg handlet seks røykvarslere, pakket dem ut, puttet i batterier, testet dem og monterte dem der de skulle være. Jeg hadde også valgt en enhet som skulle være hovedenhet for kommunikasjon med Homey.

Luxorparts

Design

De vinner ingen designpris disse røykvarslerne. De er strengt tatt litt store og de tar et 9 V-batteri og 3 stykk AA-batterier. Men de er helt hvite og har en monteringsplate som faktisk får dem til å ligge helt tett mot taket. Resultatet gjør dem ganske usynlige, og det er vesentlig.

Luxorparts røykvarsler

Sammenkobling med Homey

Jeg startet med å koble hovedenheten til Homey, i henhold til veiledningen for appen. Det fungerte på første forsøk og jeg lagde en flow for å sende push-varsel til telefonen hvis alarmen ble utløst. Trykk på TEST og rett etter dukket det opp varsel. Usedvanlig enkelt.

Røykvarsling med Homey på Apple Watch

Sammenkobling av røykvarslere

I følge manualen skulle man trykke på knappene på røykvarslerne i en sekvens for å koble dem sammen. Problemet var bare at det ikke fungerte, og det tok en del dager før vi fant ut av hvorfor. En liten men vesentlig detalj manglet i manualen, det siste steget i følgende sekvens:

  1. Trykk LEARN én gang på hovedenheten. Den lyser rødt.
  2. Trykk LEARN én gang til på hovedenheten. Den lyser grønt.
  3. Trykk LEARN på enheten som skal sammenkobles. Den lyser rødt.
  4. Trykk og hold inne TEST på hovedenheten til alle sammenkoblede enheter piper.

Straks vi fant ut at det siste steget manglet, var det bare å koble dem sammen én etter én, noe som tok kun et par minutter. Enkelt og greit.

Problemet var bare at nå kom det ingen push-varsler lenger når vi testet. Alle enhetene løste ut når de testet, men varsler kom ikke lenger fra Homey. Røykvarsleren ble derfor fjernet fra Homey og lagt til på nytt, så fungerte alt igjen som forventet.

Hva skjer når røykvarsleren løser ut?

Etter at røykvarsleren ble lagt til Homey, opprettet jeg en flow. Hvis røykvarsleren løses ut, lås opp inngangsdøren, skru på alt lys og send push-varsel.

Hvordan teste røykvarslere?

Det er en knapp merket TEST på hver enhet som selvfølgelig må testes på alle enheter, og man må kontrollere at alle enheter også løser ut for hver gang man tester. Alle røykvarslere må testes månedlig og batterier byttes årlig 1. desember, som er røykvarslerens dag.

Foruten dette selges det også testspray som man bruker for å simulere røyk. Selvfølgelig kan du sette fyr på noe som vil avgi røyk, men dette er en trygg og enkel måte å teste på. Optiske røykvarslere fungerer ved at de har et kammer som fylles med røyk og deretter løses ut. Testsprayen brukes på litt avstand, uten å spraye rett på enheten, og fyller så kammeret med røyk.

På følgende video bruker jeg testspray for første gang, derav litt forsikting spraying i starten. Når røykvarsleren utløses, legg merke til at lyset skrus på og at det sendes push-varsel.

Konklusjon og terningkast

Pluss

  • Enkle og vedlikeholdsfrie
  • Billige
  • Enkelt oppsett, bare man fant rett prosedyre for sammenkobling
  • Fungerer med Homey

Minus

  • Dårlig manual
  • Store
  • Mange batterier
  • Vinner ingen designpris

Så enkelt skal teknologi være. Enkelt i oppsett, enkelt i drift og usynlig i hverdagen. Ville jeg kjøpt dem igjen? Ja, det ville jeg! Terningkast fem.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Duppeditter Smarthus

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn YouTube Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler