Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

TP-Link Deco M4

12.12.19

Jeg har nylig satt opp et nytt mesh-nettverk på hytta. Valget falt på TP-Link Deco M4.

Frem til nå har vi hatt en Apple AirPort Extreme stående på hytta. Den har gjort jobben pålitelig og bra, men den trådløse dekningen har vært dårlig i deler av hytta, og når vi med ny elbil har fått behov for dekning også utenfor hytta, var det på tide å bytte den ut.

Spørsmålet var med hva?

Øverst på ønskelisten har jeg lenge hatt Ubiquiti Networks AmpliFi HD. Men med sine 3500,- kroner så var jeg usikker på om det var verdt det, med tanke på at den skulle stå på hytta. Deco M4, derimot, kostet under halvparten og ga meg strengt tatt all funksjonalitet jeg har behov for på hytta. Jeg vurderte også storebror Deco M5 og M9, men jeg klarte fortsatt ikke å se at en høyere pris ville gi meg noe jeg hadde behov for.

Vi har ingen krevende bruk av trådløsnettet på hytta. Vi har en værstasjon og en lader til elbilen. Utover det er det bare iPhones, iPads og Mac-er som brukes av oss som bor der. Resten av utstyret går over kablet nett. Jeg ville ha muligheten til separat gjestenettverk, men ellers vil all funksjonalitet håndteres av en egen ruter mellom den mobile bredbåndsruteren og mesh-nettet.

I boksen

TP-Link Deco M4 er som et produkt anno 2019 bør være. I esken finner man tre tilgangspunkter, tilhørende strømforsyning, en nettverkskabel til å koble til ruteren og en QR-kode til å laste ned Deco-appen.

Tilgangspunktene har også nettverkskontakter, men det er litt få av dem. To på hver enhet, og kun én på hovedenheten siden den ene går til ruteren eller internettforbindelsen.

De er pene å se på, men litt store og billig plastikk. Det siste gjør lite, jeg skal ikke ta på dem daglig, men størrelsen kunne godt ha vært mindre. Kan hende er det størrelsen som gir god dekning og bra ytelse på grunn av den innvendige antennen.

Installasjon og oppsett

Man starter appen og følger veiledningen steg for steg. Den tar deg igjennom hvert eneste steg for å få satt opp alle tilgangspunktene og koblet dem til ruteren. Tilgangspunktene spres rundt i hytta for optimal dekning og man kan navngi dem så det er lett å skille dem fra hverandre. Jeg kan vanskelig se for meg at det er mulig å gjøre det enklere.

Deco M4 skjermbilder

Jeg satte opp det nye nettverket med identisk navn og samme passord som den gamle Apple AirPort Extreme. Dermed var det ikke behov for å gjøre endringer i alle klientene som skulle koble seg til.

I bruk

Jeg vet egentlig ikke hva jeg skal skrive om Deco M4 i bruk. Du kobler deg til og det er det. Dekningen er bra i alle deler av hytta, noe den ikke var før, og ytelsen er det samme. Jeg har hatt Deco M4 i drift siden starten av august og har så langt ikke hatt problemer. Til og med Easee-laderen til elbilen, som står plassert 30 meter fra hytteveggen, tar inn Wi-Fi-signal. Dermed kan laderen lastbalansere strømforbruket mot resten av hytta ved behov.

Hva tilbyr Deco M4?

Jeg hører ikke til dem som har avansert bruk av nettverket mitt, spesielt ikke på hytta. Funksjonaliteten i Deco M4 passer meg bra, og det som er verdt å nevne er som følger.

  • Mesh-nettverk: det følger tre enheter med i pakken. Du setter dem opp på steder der du trenger god dekning, og Deco M4 sørger selv for kommunikasjonen seg i mellom.
  • Ekstern tilgang med app: jeg liker at jeg har muligheten til å administrere nettverket via en app, spesielt når jeg ikke er der.
  • Månedsrapport: ved hver månedsslutt får man en enkel rapport over bruk. Ikke spesielt nyttig.
  • Frekvenser: man velger hvorvidt man skal ha nettverk med 2,4, 5 GHz eller begge deler. Det er forskjell på ytelse og dekning, så det er fint å kunne styre dette selv, ved behov.
  • Gjestenett: fåglarna vet hva slags malware gjestene måtte ha med seg. Skru det på!
  • Svarteliste: uønskede gjester eller klienter? Du kan svarteliste dem.
  • Ymse nettverksrelaterte tjenester: Dynamisk DNS, IPv4 og IPv6, VLAN, QOS og videresending av porter.
  • Ymse filterfunksjoner for paranoide (foreldre).

Konklusjon og terningkast

Pluss

  • Billig og mye for pengene
  • Enkelt oppsett og drift
  • God dekning og bra ytelse
  • Pent design
  • Tilstrekkelig funksjonalitet

Minus

  • Billig plastikk
  • Få nettverkskontakter
  • Fysisk størrelse

Syretesten er som alltid: ville jeg kjøpt dem igjen? Ja, absolutt! Terningkast fem!

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Duppeditter

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn YouTube Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler