Tidligere i år skrev jeg at Tesla har åpnet sitt ladenettverk for elbil for alle. Det betyr at alle elbiler med en CCS-kontakt kan lade hos Tesla. Her viser jeg deg hvordan.
Teslas Supercharger-nettverk har et par styrker sammenliknet med konkurrentene. Den største fordelen er at de har mange ladepunkter per ladestasjon. Der andre stasjoner kanskje har fire, seks eller åtte ladepunkter, har Tesla ofte 21 eller mer. Årsaken er at Tesla produserer sine egne ladere og dermed har en kostpris på ca. 1/9 av hva andre ladeoperatører betaler for sine ladere. Videre finner du Tesla Superchargers jevnt fordelt over det meste av Europa, noe som gir deg trygghet for at du alltid vil finne en lader der du ferdes.
Er denne artikkelen nyttig for deg? Som leser må du gjerne gi et lite bidrag. Jeg bruker mye tid og penger på å lage gode artikler og bidrag hjelper meg med å skrive flere.
Før du skal lade hos Tesla er det et par ting du trenger å ha forberedt.
Først må du ha lastet ned Tesla-appen fra App Store eller Google Play. I denne må du opprette en bruker og legge inn et betalingskort, slik at du kan betale for ladingen.
Dernest må du være sikker på at din elbil har en såkalt CCS-kontakt, da det er dette du finner på Teslas ladestasjoner.
Før du besøker en Tesla-stasjon bør du være klar over at Tesla sine biler har ladeporten på et litt uhensiktsmessig sted, bak på venstre hjørne, og at dette kanskje ikke er samme sted som på din bil. Dagens Tesla-stasjoner har korte kabler, så det er ikke bare å trekke kabelen rundt til riktig plass, slik du kan på andre ladestasjoner. Det ser ut til at Tesla tenker å gjøre noe med dette i fremtiden.
Det betyr at du ikke nødvendigvis kan parkere på en oppmerket plass på ladestasjonen og lade med den laderen som er tiltenkt plassen. Kan hende må du parkere helt eller delvis utenfor den oppmerkede plassen, og dermed kan du komme til å oppta en annen ladestasjon samtidig. Så lenge du tar hensyn til andre og er bevisst på å ikke oppta mer plass enn du trenger, er dette helt OK. Selv biler fra Tesla kan ha problem med dette, dersom de har sykkelstativ eller campingvogn. Når Tesla har åpnet sine ladestasjoner for alle, er det Tesla som må ta konsekvensen av dårlig utforming av ladestasjonen, ikke du. Tesla har invitert deg til å lade hos dem, da skal du ikke ha dårlig samvittighet for å benytte deg av tilbudet selv om du må parkere litt uhensiktsmessig for å lade. Heldigvis har Tesla mange ladere per ladestasjon, så det pleier sjelden å være trangt om plassen.
På følgende bilde lader vi bilen på Gol i Hallingdal i sommer. Som det fremgår av bildet har vi valgt en lader der vi ikke opptar flere ladere, og kun står litt utenfor den oppmerkede plassen, uten å være til hinder for andre ladende eller annen trafikk. Ta deg derfor gjerne en runde på ladestasjonen og se hvor du står minst i veien.
Når du nå har lastet ned appen, registrert en bruker, lagt inn betalingskort og funnet deg en lader på ladestasjonen, er du klar til å lade.
Først putter du ladekabelen i bilen.
Så åpner du Tesla-appen og velger øverst «Lad en bil som ikke er en Tesla». Du får opp et kart og dersom du har gitt Tesla-appen tilgang til din posisjon vil du se ladestasjonen nær der du er. Trykk på ladestasjonen.
På laderen du har koblet til bilen vil du nederst se en sort sirkel med et tall og en bokstav inni.
Nederst i appen finner du den samme kombinasjonen. Trykk på den og så på knappen «Start lading» i appen og bilen starter å lade. Det kan ta litt tid før ladingen starter. Underveis vil du i appen se State of Charge (SoC) på bilen, altså hvor mange prosent batteriet holder, sammen med effekt, tilført energi og prisen du blir belastet.
For å stoppe ladingen har du to alternativer. Du kan trykke «Stopp lading» i appen, eller du kan trykke på utløserknappen på bilen din, dersom du har en slik. Da avsluttes ladingen og Tesla belaster betalingskortet ditt litt senere. I appen finner du ladehistorikk og finner en kvittering, dersom du for eksempel trenger det til kjøregodtgjørelse.
God tur!
Var denne artikkelen nyttig for deg? Som leser må du gjerne bidra til bloggen. Jeg bruker mye tid og penger på å lage gode artikler og bidrag hjelper meg med å skrive flere.
Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.
Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.
Enda flere artikler? Besøk arkivet.
Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...
© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
Opphavsrett • RSS og abonnement • Kontakt • Personvern og informasjonskapsler