Etter å ha hatt en billig ringeklokke fra Kina i flere år, fant jeg ut at det var på tide å oppgradere til noe bedre, en Eufy Video Doorbell 2K.
Bakgrunnen for oppgraderingen var som følger:
Med dette utgangspunktet brukte jeg noen måneder på å se etter et alternativ med bedre funksjonalitet og bedre personvern, og før Black Friday konkluderte jeg med et Eufy Video Doorbell 2K.
Jeg kunne knapt ha valgt et dårligere tidspunkt å handle på. Selv om jeg fikk det til 1299,- kroner på Black Friday, kom det et par dager senere en YouTube-video som hevdet at Eufy lagret bilder og video ukryptert i skyen, til tross for at de reklamerte med det motsatte. Det var også påstander om at videostrømmen var tilgjengelig for alle, uten brukernavn og passord. Saken fikk oppmerksomhet i både internasjonale og norske nettaviser.
Jeg vurderte nå om jeg skulle returnere produktet på angreretten, men flere elementer i påstandene fikk meg til å stille spørsmålstegn ved om det var riktig det som ble påstått.
Kortversjonen er at jeg leste samtlige vilkår fra Eufy og tilhørende personvernerklæringer, med mer. Selv om jeg ikke er jurist, klarer jeg ikke å se at Eufy gjør noe de ikke har dekning for i vilkårene. Det er en hel del andre elementer i vilkårene jeg synes er kritikkverdig, men påstanden om at Eufy lastet opp bilder og video uten samtykke klarte jeg ikke å finne dekning for. Jeg testet også tilkobling til videostrømmen, men fikk ikke tilgang uten brukernavn og passord.
Eufy kan kritiseres for overdreven markedsføring, men påstander om både ulovligheter, brudd på samtykker eller GDPR og andre sikkerhetshull klarer jeg ikke finne. Kan hende skriver jeg en egen artikkel om testene jeg gjennomførte, men siden jeg ikke klarte å komme til samme konklusjon som påstandene, så valgte jeg å beholde både ringeklokken og tre kamera fra Eufy som jeg kjøpte samtidig. Det kommer en egen omtale av kameraene.
Her er noen av argumentene som appellerte til meg:
Innpakningen er fin og forseggjort. I esken får du:
Installasjon og oppsett av Eufy Video Doorbell 2K var enkelt og uproblematisk. Man følger instruksjonene i brukerveiledningen, laster ned appen og gjør oppsettet der.
Basestasjonen kobles til nettverket med kabel og så kobles ringeklokken til basestasjonen.
Ideelt sett skulle jeg vist deg noen opptak fra mitt eget kamera, men jeg er glad i privatlivet, så jeg vil heller anbefale deg å søke opp noen på tuben eller din foretrukne videoplattform. Men sånn ser det ut på veggen.
Man merker umiddelbart at det er et gjennomarbeidet produkt. Alt for ofte opplever jeg at hardware-produsenter tar for lett på software og app, men Eufy har tatt seg flid med begge deler.
Appen er brukervennlig og har alle innstillinger jeg umiddelbart ønsker meg.
Ringeklokken er raskere enn den gamle, men når varsel skal sendes fra ringeklokken til telefonen over mobilnettet tar det fortsatt 13-15 sekunder fra det trykkes til varslet når meg. Etter dette flyter tale og video bra og uten for mye forsinkelse. Når telefonen er hjemme og tilkoblet samme nettverk, er varselet mottatt på under 3 sekunder.
Basestasjonen lagrer bilder og opptak og strømmer dem uten problemer. Jeg liker godt at det er her alt lagres, og ikke i en sky.
Er man flere i husstanden deler man enkelt tilgang til kontoen, og man kan velge om den man deler med skal ha administrative rettigheter, eller bare være bruker.
Det eneste jeg savner er ONVIF-støtte, slik at man kunne hentet stillbilder på forespørsel. Det er rett og slett skikkelig teit, og jeg håper produsenten tar innspillene de har fått om dette.
Jeg har som nevnt ikke hatt produktet lenge nok til å kunne gi et eksakt svar, men i skrivende stund har det holdt seg oppsiktsvekkende bra gjennom kuldeperioden i starten av desember. At det kan holde med de reklamerte 180 dagene er faktisk ikke helt utenkelig.
Det finnes som nevnt en app for Eufy for Homey. Perfekt for automatisering av handlinger, for eksempel å skru av og på bevegelsessensor avhengig av om man er hjemme eller bortreist.
For å koble Eufy til Homey, trenger du å opprette en egen bruker til dette formålet. I praksis trenger du en separat e-postadresse som ikke er den samme som du selv benyttet da du opprettet kontoen. Denne brukeren må ikke ha tofaktorautentisering (2FA) aktivert, og brukeren bør derfor ikke ha administrative rettigheter.
Eufy reklamerer med at de lagrer alt lokalt, og det ser ut til å stemme. De lagrer noen miniatyrbilder i skyen for å ha bedre ytelse på push-varsler enn om de skulle sendes fra basestasjonen, men utover det ser jeg ingen tegn til at noe havner utilsiktet i skyen.
Som et supplement tilbyr Eufy også skylagring til tre dollar i måneden, og her lønner det seg å lese vilkårene godt. Der står det at:
You grant to us a worldwide, irrevocable, non-exclusive, royalty-free license to use, reproduce, adapt, publish, translate and distribute your user content in any existing or future media. You also grant to us the right to sub-license these rights […]
Laster du opp bilder og video til skyen gir du dem vekk gratis til Eufy og gir dem fri anledning til å bruke det til hva de måtte ønske. Hvem vet, kanskje Eufy bruker et bilde av naboens barn i sin neste markedsføringskampanje? Tar du i bruk skyen deres gir du dem juridisk anledning til det, selv om det neppe kommer til å skje i praksis.
Hadde Eufy vært seriøse i sin markedsføring om personvern, ville de latt innholdet vært ditt, spesielt med tanke på at du betaler for et slikt abonnement.
Min vurdering er å holde seg unna skyen til Eufy.
Utover kritikken av skytjenesten til Eufy, som jeg ikke tenker å bruke, har jeg lite å sette fingeren på. Jeg er glad jeg beholdt produktet, for det er et kvalitetsprodukt.
Duppeditter IoT Personvern Programvare Sikkerhet Skepsis Smarthus Tester
Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.
Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.
Enda flere artikler? Besøk arkivet.
Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...
© 1995-2025 Martin Koksrud Bekkelund
Opphavsrett • RSS • Nyhetsbrev • Arkivet • Personvern og informasjonskapsler