Jeg har i lengre tid tenkt at jeg burde hatt en komfyrvakt. Imidlertid har jeg vegret meg for jobben, siden jeg har sett for meg en elektriker som må bruke en halv dag på å demontere det elektriske anlegget på kjøkkenet for å få det til. Så feil kan man altså ta. Med FireFence tok det meg en time, jeg kunne gjøre jobben selv og den er koblet til smarthuset.
En komfyrvakt er en liten sensor som overvåker temperaturen på platetoppen på kjøkkenet. Dersom den mistenker fare for brann kan den skru av platetoppen automatisk.
Komfyrvakten består av to deler:
Det finnes trådløse og kablede komfyrvakter, begge med sine fordeler og ulemper. En kablet trenger du å trekke ledning mellom sensoren og releet, mens en trådløs trenger å bytte batterier fra tid til annen.
I nye hus, eller dersom du pusser opp kjøkkenet, er det påkrevd med komfyrvakt.
En komfyrvakt fungerer med alle typer elektriske platetopper og komfyrer.
Det startet med at produsenten kontaktet meg og lurte på om jeg var interessert i en komfyrvakt. Det var jeg selvfølgelig, men jeg ønsket ikke å takke ja uten å sikre meg at det jeg takket ja til var noe jeg ville kjøpt på egenhånd.
Det primære er selvfølgelig å forhindre brann, og sekundært å oppfylle kravet om komfyrvakt, selv om huset verken er nytt eller kjøkkenet pusset opp. Det er et godt sikkerhetstiltak, og FireFence oppfyller kravene etter NEK EN 50615:2015 og er FG-godkjent.
Når jeg først skal ha en komfyrvakt, tenker jeg det er like så greit å ha en som kan kobles til smarthuset for varsler og potensielt annen automatisering. FireFence har en app for Homey som jeg benytter. FireFence kobles til Homey via Zigbee.
En hyggelig konsekvens av tilkoblingen til smarthuset er at du kan hente data fra komfyrvakten, for eksempel strømforbruk i kilowattimer (kWt), belasting i effekt, altså watt (W), samt aktuell temperatur på platetoppen. Enda hyggeligere er det at er mulig å bruke FireFence i lastbalansering, dersom du driver med slikt. Det vil si at dersom den samlede belastningen overstiger et visst antall watt, så kan du skru av platetoppen. Det er, i motsetning til for eksempel en elbillader ikke mulig å justere effekten ned, kun av og på, naturlig nok siden effekten styrer man rett på platetoppen.
FireFence krever ingen kalibrering eller spesielle innstillinger før det tas i bruk.
I esken finner du:
Så var det dette med installasjon og oppsett, da. Jeg pleier å si at kvaliteten på ethvert produkt kjennetegnes ved brukervennligheten, og installasjon og oppsett av produktet er brukerens første møte med produktet.
Kortversjonen er at dersom du klarer å montere en skjøteledning, så fikser du FireFence selv også.
Installasjon av en komfyrvakt er ikke noe jeg tar lett på. Gjort feil kan det forårsake falske alarmer eller at produktet ikke fungerer overhodet. Vi nordmenn er kanskje ikke så gode på å lese bruksanvisninger, men jeg gjør det alltid. Bedre å gjøre det riktig første gangen, enn å kløne det til og potensielt skade eller ødelegge produktet.
Lærdommen er den samme som alltid: les bruksanvisningen nøye, og følg den slavisk, så fungerer det slik det skal på første forsøk. Slik var det også med FireFence, og installasjon og oppsett forløp omtrent som følger.
I mitt tilfelle har jeg to stykker. En hjemme, en på hytta. Hjemme har jeg ingen komfyrvakt fra før. På hytta har jeg en komfyrvakt som egentlig aldri har fungert noe bra. Den har ofte bare kuttet strømmen til platetoppen av årsaker uforståelig for meg, hvor jeg må ta sikringen av og på igjen for å få den til å fungere igjen.
Start med å lokalisere kontakten til platetoppen eller komfyren. Hos meg satt den på veggen rett under benkeplaten under platetoppen.
I sikringskapet, finn rett sikring og skru denne av. Test for ordens skyld at platetoppen nå ikke fungerer.
Trekk ut ledningen til platetoppen fra den eksisterende kontakten.
Fest PCU til veggen på en passende plass nær eksisterende kontakt.
Koble ledningen fra PCU til eksisterende kontakt og koble ledningen fra platetoppen til PCU.
Monter komfyrvakten, altså varmedetektoren, i henhold til monteringsveiledningen. Den skrur på seg selv når du setter inn batteriene.
Skru på sikringen igjen. PCU-en skrur seg på selv. Varmedetektoren og PCU er ferdig sammenkoblet fra fabrikk.
Gjennomfør funksjonstest i henhold til bruksanvisningen.
Koble FireFence til Homey.
I bruk er FireFence for det vesentligste slik et slikt produkt skal være: usynlig og ikke no man trenger å forholde seg til under matlaging. Man skrur på platetoppen og bruker den som normalt. Jeg har hatt ett tilfelle der sensoren mistet kontakten med PCU-en, hvor jeg tok strømmen og satte den på igjen.
Men så er spørsmålet om den fungerer? Sett en stekepanne på platetoppen og sett den på full effekt og vent. Jeg har en støpejernspanne som blir skrekkelig varm, og så ble platetoppen skrudd av. Veldig bra!
Så må vi snakke litt om smarthuset. Hva kan egentlig FireFence gjøre i et smarthus? Tar vi en titt på Homey-appen ser vi flere utløsere, betingelser og handlinger som kan benyttes. Av disse er det naturlig nok muligheten for å få varsler dersom overoppheting oppdages. Man kan også skru den av og på, om nødvendig, for eksempel hvis man driver med lastbalansering.
I appen får man også noen data man kan titte på, som følger:
FireFence selges under Elektroimportørens egen merkevare Namron og koster i skrivende stund 2970,- kroner.
FireFence er et gjennomarbeidet produkt. Det er lett å installere, usynlig i bruk og enkelt å integrere med smarthuset. Slik jeg ser det har FireFence gjort komfyrvakt tilgjengelig for alle, også for dem uten tekniske ferdigheter, og det uten å trenge elektriker for installasjon.
Trenger du en komfyrvakt kan jeg varmt anbefale FireFence!
Jeg har fått produktet av produsenten, uten ytterligere økonomiske godtgjørelser. Testen er gjennomført og artikkelen skrevet av meg selv, uten påvirkning eller involvering fra produsenten. Produsenten har fått artikkelen til gjennomlesing før publisering, for korreksjon av feil jeg måtte ha skrevet.
Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.
Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.
Enda flere artikler? Besøk arkivet.
Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...
© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
Opphavsrett • RSS og abonnement • Kontakt • Personvern og informasjonskapsler