Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Et år med Nivlheim

24.08.24

For et drøyt år siden annonserte jeg at jeg startet mitt eget firma Nivlheim. Hvordan har det egentlig gått?

Kortversjonen er at det har gått veldig bra!

Den lengre versjonen er at det er noen positive sider og noen negative sider ved det å drive for seg selv. Åpenbart. Vi skal se litt nærmere på begge deler.

Litt om oppdragene

Oppdragene mine er selvfølgelig konfidensielle. Både hvem kundene er og hva oppdragene går ut på. Prosjekter som skal gi kundene konkurransefortrinn i markedet er selvfølgelig konfidensielt, både hva de jobber med men også at kundene i seg selv har slike prosjekter. Tilsvarende med oppkjøpsprosesser der kjennskap til slike prosesser er kursdrivende informasjon.

Jeg har hatt flere korte såkalte spesialistoppdrag, der jeg går inn som en ekspert på et tema for å bistå kunden i et større prosjekt de arbeider i.

Jeg har bistått i flere oppkjøpsprosesser, såkalte due dilligence eller selskapsgjennomganger, der et firma skal kjøpe et annet, og jeg har bistått fordi jeg har kompetanse om det som skal kjøpes.

Jeg har bistått i lengre prosjekter med lang løpetid, der jeg går inn for å hjelpe både med komplekse organisasjoner og ditto systemlandskap.

Negative sider

Runway

Runway, altså hvor lang tid det tar før man går tom for penger hvis ikke nye penger kommer inn, er det jeg kjenner mest på. Dette var jeg veldig klar over før jeg startet, men det preger meg mer enn jeg hadde trodd. Som vanlig ansatt i et firma hvor man hever lønn, måned etter måned, er fast inntekt noe man tar for gitt og ikke tenker over. Selv om det ikke plager meg nå, så tenker jeg over det hver dag. Jeg er mer risikoavers enn hva jeg hadde trodd.

Når det er sagt så har jeg godt av å kjenne litt på dette. Flere burde strengt tatt gjort det. Jeg er rolig om dette når jeg er i oppdrag, mindre rolig mellom oppdragene. Dette er hverdagen for gründere, frilansere, konsulenter, kulturarbeidere og alle andre som har uforutsigbar inntekt, men som jeg ikke har kjent på før. Det er et valg man tar.

Regulatorisk

Jeg har syrlig uttalt at det hjelper ikke med et veldrevet firma når man har politikere som saboterer. Du tenker kanskje jeg overdriver? Slett ikke! Sittende regjering har vedtatt et såkalt innleieforbud mot å leie inn bistand fra små bedrifter lik min egen. Det er hårreisende hvor lite konsekvenser og bivirkninger som er beregnet av dette tiltaket, heldigvis jobbes det mot en endring. Dette er et av de største — kanskje det største — skjærene i sjøen hva gjelder videre drift for meg. Heldigvis jobbes det politisk for en endring av forbudet, men det tar tid.

Ikke funnet mitt verdiforslag

Oppdragene jeg har hatt har i stor grad kommet som følger av kontaktnettverket jeg har, og ikke at jeg har gjort veldig mye salgsarbeid for disse oppdragene. Det er selvfølgelig veldig positivt, men en negativ konsekvens er at jeg ikke har klar for meg hva som er kjernen i mitt verdiforslag i møtet med nye og ukjente prospekt. Det må jeg jobbe mer med. Jeg vet veldig godt hva jeg er god på og jeg har fremstilt dette som et verdiforslag i dag, men hvor godt dette verdiforslaget treffer har jeg ikke tall på.

Skatt og regnskap

Jeg fører mitt eget regnskap. Den positive effekten av dette er at jeg lærer utrolig mye. Ulempen, derimot, er at det er svært mange lover og regler som berører selv noe så enkelt som et lite firma som mitt. Hvilke regler gjelder for tjenestepensjon? Hvordan investerer man overskudd under fritaksmetoden? Spørsmålene er mange og vurderingene ofte så kompliserte at jeg har vært nødt til å opprette min egen wiki der jeg dokumenterer vurderingene for min egen hukommelse. Heldigvis har jeg et godt regnskapssystem i Conta, som også har svært gode hjelpesider, og jeg har en god venn som er regnskapsfører og som også bruker Conta til sitt eget firma. Regnskapssystemet er heldigvis ikke utfordringen, men kunnskapen om hvordan man fører regnskapet korrekt.

Positive sider

Læring

Jeg har sagt at 2023 var det mest lærerike året i mitt liv. Ikke bare på grunn av Nivlheim og det å starte for seg selv, men også som følger av andre prosjekter jeg arbeidet med. Jeg var igjennom alt fra oppsigelsesprosesser til selskapsetableringer, oppkjøpsprosesser og salg av virksomheter. Du kan spørre meg om cap tables og utvalgskretser og due dilligence og poisonous money.

I tillegg kommer metaerfaringene rundt det å drive et firma. Alt fra regnskap, daglig drift, pensjon og forsikring, til salg, oppdragsavtaler og investering av overskudd. Det er et stort spenn, og det er mye som skal beherskes uten rom for feil. Dette er for meg gode erfaringer, og jeg tror med fordel at mange flere burde hatt slike erfaringer i en tid der man kanskje tar jobb og inntekt og ikke minst skattepenger for gitt.

Frihet

Mange snakker om frihet når det kommer til det å drive sitt eget firma. Men hva legger man egentlig i det? Dette har jeg grublet mye på nettopp fordi jeg selv føler en stor frihetsfølelse av å eie og drive mitt eget firma, uten at jeg har klart å sette fingeren på nøyaktig hvorfor jeg føler denne friheten. Når man driver sitt eget firma slik jeg gjør, så er jeg fortsatt til kundens disposisjon. Det er kunden som legger premissene for arbeidet, og sånn sett skiller det seg ikke vesentlig fra det å være ansatt samme sted. Hvorfor føler jeg da den frihetsfølelsen som jeg gjør? Jeg har ikke et tydelig svar, men jeg trives med følelsen.

Ønsket om å skape noe selv

Dette henger kanskje sammen med forrige punkt. Jeg har klart å etablere mitt eget firma og skaffe meg en inntekt for å besørge meg og min familie.

Rett nok har jeg listet opp flere negative sider enn positive, men det betyr ikke at summen av de negative overstiger de positive. Jeg trives godt, både med det å drive for seg selv og med oppdragene jeg har hatt, så jeg ønsker å fortsette slik.

Litt om hva jeg leverer

Jeg har allerede vært innom litt av hva jeg bistår mine kunder med, men ønsker du å vite mer om aktuelle problemstillinger kan du lytte til podcasten min Fimbul om teknologiledelse, og du kan besøke Nivlheim Innsikt, en side hvor jeg blant annet publiserer veiledere basert på kunnskap om spesifikke tema.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Generelt

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn YouTube Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler