Jeg hadde egentlig ikke tenkt meg noen drone, for jeg så ikke helt behovet. Inntil min gode venn Kjetil dro frem sitt eksemplar for et par måneder siden. Da innså jeg at dette er et flyvende kamera og ikke et leketøy.
Det er kanskje ingen oppsiktsvekkende åpenbaring, men det gikk opp for meg at teknologien og kvaliteten du har sett på spektakulære TV-sendinger og proffe videoer på tuben er innenfor rekkevidde også for privatpersoner.
Jeg har tidligere hatt en billig-drone. Den var vanskelig å fly og hadde begrensede muligheter for video og foto. Den kan knapt sammenliknes Kjetil sin DJI Mavic Pro. Forskjellen på min gamle og DJI Mavic Pro er så stor at det ikke er rettferdig å sammenlikne.
Det som for meg var overbevisende var
Dermed handlet jeg en selv.
Å fly en moderne drone er ikke vanskelig. Den er utstyrt med teknologi som hjelper deg med å holde den i lufta. Grunnleggende bevegelser er opp og ned, rotasjon rundt egen akse, fremover og bakover, samt høyre og venstre. Slipper man kontrollene henger den stille i lufta, assistert av GPS og GLONASS.
Det krever ikke mye for å komme seg i lufta, men det krever noen timer på å bli god til å mestre flere bevegelser samtidig, slik at man for eksempel kan filme mens man flyr sideveis nedover i en bue rundt det man filmer.
DJI Mavic Pro har funksjonalitet som hjelper deg både med å lette og lande. Den har funksjonalitet som igjenkjenner stedet den lettet, slik at den kan lande nøyaktig på samme sted. Og den har en knapp som flyr tilbake til utgangspunktet, uten at du trenger å løfte en finger.
Det som kanskje krever mest i begynnelsen, er brukergrensesnittet for hvordan du flyr en DJI Mavic Pro. Selvsagt har du lyst til å finne et øde sted og bare fly avgårde, men du gjør lurt i å lese bruksanvisningen og se instruksjonsfilmene til DJI før du letter. Alternativet kan bli kostbart, på flere måter.
DJI Mavic Pro leveres med en fjernkontroll. Til denne kobler du telefonen din, hvor du har installert DJIs egen app. Disse to i kombinasjon er det du trenger for å fly, selv om det også er mulig å fly bare med telefonen, med noe begrenset funksjonalitet og rekkevidde.
Fjernkontrollen har antenner, joysticks og ymse knapper, mens telefonen viser det du ser gjennom kameraet i dronen til enhver tid. Fra telefonen styrer du opptak av video og tar bilder. I tillegg ser du status som høyde, batteritid, hastighet, kart og ymse info.
Selv fant jeg et øde sted og brukte en snau time på å bli kjent i brukergrensesnittet. Ta tiden, for det trengs. Det er langt bedre å ta det pent og rolig mens dronen står parkert men påskrudd på bakken, enn at du forsøker å fly samtidig som du lærer brukergrensesnittet å kjenne.
Her fra den første testflyvningen. En parkeringsplass langt, langt vekk fra folk. Bildet er hentet fra videostrømmen.
Dette til tross, jeg var allikevel litt ivrig en kveld på hytta, hvor jeg lagde fruktsalat av et grantre. Dronen slapp fra det med et hakk i en propell, jeg slapp fra det med skrekken. Men det viser verdien av å holde høyden og ikke forsøke mer enn man til enhver tid mestrer.
Selv om det er lett å fly er det en del man trenger å være klar over.
I kategorien for åpenbar kunnskap finner vi viktigheten av å holde seg unna trær, ledninger, master eller andre ting man lett flyr inn i. Det høres enkelt ut, men ta en titt på fail-videos på tuben og du vil se at dette er gjengangere.
I tillegg til det åpenbare må du være kjent med de regulatoriske kravene som stilles til deg som skal opp og fly et ubemannet fartøy. Det er ikke fritt frem. Det er ikke mange krav som stilles, og de er ikke vanskelige å ta hensyn til, men det er viktig at du kjenner dem og følger dem. NRKbeta hadde for et par år siden en artikkel om temaet, den er noe utdatert, men fortsatt aktuell. I tillegg har de kommet med en oppdatering.
For meg var det avgjørende at støynivået var såpass lavt som det var. For meg som ferdes i naturen er det helt uaktuelt å ta med en støyende dings som sjenerer fugler, dyr og andre mennesker. Dette løser DJI Mavic Pro på tilfredsstillende vis. Man skal ikke langt vekk før det er stille. Men husk at det er restriksjoner på støy i verneområder, som beskrevet hos NRKbeta.
I tillegg til dette var det spesifikasjonene, da spesielt kameraspesifikasjonene, som gjorde det aktuelt å kjøpe en DJI Mavic Pro.
Spesifikasjoner som er verdt å nevne:
Hvis du er ute etter alle spesifikasjonene, finnes de hos DJI.
Spesielt det siste punktet er interessant. Råfiler. Det er en egenskap man gjerne finner hos dyrere kamera, og gir muligheten for skikkelig etterbehandling av bildene man tar. I tillegg har kameraet en gimbal som holder det stabilt.
Som om ikke det er nok, får du beskjed hvis vindforholdene er slik at det er vanskelig å ta bilder med lang eksponering.
Det eneste jeg savner er flere manuelle kontroller, slik man har på speilrefleksen. I dag er det enten mye auto eller helmanuell. En mellomting, slik man kjenner fra speilrefleksen, hadde gjort seg. Det kan heldigvis fikses med programvare i appen.
Nederst i denne saken finner du en håndfull bilder og en demovideo som viser hva jeg har klart å produsere så langt.
Jeg nevnte også portabilitet. For meg som tar med kamera på tur, nå også et flyvende, er det vesentlig at det lar seg pakke ned i en liten veske, sammen med reservebatteri og annet tilbehør. Vesken måler 22 x 16 x 12 cm og tar faktisk mindre plass enn speilrefleksen jeg gjerne også drar med meg.
Det som slår meg er hvor gjennomtenkt det aller meste er. Fra innpakning og design til brukervennlighet og de små detaljene i hver minste detalj. Min eneste kritikk er at vesken som følger med når man kjøper Fly More Combo ikke rommer alt utstyret som følger med i pakken, paradoksalt nok. Kan hende tar jeg i bruk en gammel fotoveske i stedet.
Nå gjenstår det bare å se om den faktisk blir med på tur, igjen og igjen, eller om den ender opp som en alt for kostbar dings som ikke blir brukt. Hadde jeg trodd det ville jeg i så fall ikke kjøpt den.
Kort oppsummert: råfiler og gode kameraspesifikasjoner, lavt støynivå, enkel å fly og lett å frakte med seg var årsaken til at jeg kjøpte en.
Alle eksempler er etterbehandlet i Photoshop. Trykk på det enkelte bilde for en større utgave.
Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.
Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.
Enda flere artikler? Besøk arkivet.
Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...
© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
Opphavsrett • RSS og abonnement • Kontakt • Personvern og informasjonskapsler