Den anerkjente markedsføringsguruen Seth Godin har uttalt noe slik som at en suksess blir ikke til med mer enn tre personer. Mine erfaringer gjennom 10 år i IT-bransjen tilsier at han har rett.
Jeg bruker derfor noen eksempler fra min egen hverdag, hvor jeg forteller om mine gode og dårlige erfaringer, og hvordan bruk av færre mennesker kan gi bedre resultater.
For en del år siden var jeg såkalt løsningsansvarlig i et ERP-prosjekt. Å være løsningsansvarlig innebærer at man har det overordnede ansvaret for all funksjonalitet og hele løsningen som leveres i prosjektet. Til denne jobben benytter man såkalte løsningsarkitekter. En del av jobben er blant annet å gjennomføre arbeidsmøter, på nynorsk kalt workshops, med representanter fra kunden, for å sammen utarbeide den løsningen kunden trenger.
I det aktuelle prosjektet insisterte kunden på å stille med inntil 18 personer (!) i disse arbeidsmøtene. Jeg insisterte på maksimalt tre, men når kunden betaler lønna til både prosjektleder og andre overordnede, blir fagekspertise alt for ofte neglisjert.
Når 18 personer skal formidle hvordan deres hverdag fungerer og alle 18 er forskjellige, er det ikke vanskelig å forstå at det å lande på en felles løsning ville bli en tung prosess. Spesielt ikke når de 18 også er uenige seg imellom hva som er den foretrukne løsningen.
Et par år tidligere var jeg prosessansvarlig i et tilsvarende prosjekt, men hos en langt større kunde og i et langt større prosjekt. Å være prosessansvarlig er også en arkitektjobb, men kun for en bestemt del av løsningen. Også her hadde jeg ansvaret for å gjennomføre arbeidsmøter med representanter fra kunden.
I motsetning til mitt første eksempel, stilte kunden i dette prosjektet med én ansvarlig person og to representanter fra brukerne. Å forholde seg til maksimalt 3 personer, og ikke 18, gir en helt annen fleksibilitet og smidighet når man arbeider.
Det er selvfølgelig alltid en risiko å være færre. Tre personer risikerer å overse viktige behov, men dette bunner igjen ut i hvilke personer man benytter. De mest kompetente personene er de som skal benyttes i et prosjekt.
Det gamle ordtaket for mange kokker lever altså i beste velgående. Flere mennesker i et prosjekt løser ingenting, verken tidspress eller funksjonalitet, når alle vil gi sitt bidrag. Flere mennesker gir flere meninger, flere meninger gir større sannsynlighet for uenighet, og uenighet resulterer i diskusjon som kunne og burde vært unngått ved å enkelt og greit bruke færre mennesker.
Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.
Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.
Enda flere artikler? Besøk arkivet.
Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...
© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
Opphavsrett • RSS og abonnement • Kontakt • Personvern og informasjonskapsler