Facebook gikk i forrige uke på børs. Samtidig skrev jeg på Twitter at jeg ikke kjøper aksjer, i motsetning til mange andre. Jeg kan ikke mye om aksjer, men jeg kan mye om teknologi og teknologitrender. Jeg spår en turbulent og langvarig nedtur.
Foto: Esther Vargas
Facebooks største utfordring er at de kun har en enkelt tjeneste, der du er produktet som bringer inntekter. Modellen er ikke ulik Google sin, men i motsetning til Google er Facebook tettere tilknyttet en trend enn et behov hos brukerne. Når Facebook blir utrendy stikker brukerne av, slik de gjorde fra Nettby. Brukerne føler ingen lojalitet, dermed er terskelen for å bytte svært lav.
En annen utfordring er at Facebook ikke har noen åpenbare forretningsområder å utvide driften til. For et sosialt nettverk som Facebook virker det unaturlig å utvide med for eksempel lagring av brukernes data i skyen, slik det nå spekuleres i.
Jeg har tidligere skrevet om signaler på at bedrifter stagnerer, ved at de oppfører seg som røde kjemper. Når intern innovasjon stagnerer bruker man heller pengene på å kjøpe innovasjon laget av andre. Det beste eksempelet i så måte er Facebooks oppkjøp av Instagram for 1 milliard dollar.
Facebook har, som mange andre IT-selskaper, mye penger. Jeg tror det er pengemengden som gjør at nedturen blir både turbulent og lang, ikke helt ulik Opticom. Mye kapital gjør at Facebook kan pine sin eksistens ut i tid, ikke helt ulikt Microsoft. At aksjen sikkert får store variasjoner over tid, som kan gi god avkastning for mange, tviler jeg ikke på, men jeg tror den langsiktige trenden er nedadgående.
Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.
Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.
Enda flere artikler? Besøk arkivet.
Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...
© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
Opphavsrett • RSS og abonnement • Kontakt • Personvern og informasjonskapsler