I en verden hvor stadig mer digitaliseres, hvordan vil fremtidens bokhandel se ut?
iTunes og Spotify har blitt musikkbransjens plateforretning. Netflix filmbransjens videoutleie. Ser man på fysiske plateforretninger og videoutleie i dag, er det knapt noen igjen. Innholdet leveres i stedet digitalt, direkte til mobiltelefonen eller datamaskinen.
Tilsvarende trend ser vi med bøker, selv om bokmarkedet henger etter musikk og film. Litt av årsaken er at fysiske bøker ikke lar seg rippe like lett som for eksempel en CD eller DVD, og dermed har vært forskånet for den piratkopieringen musikk og film har blitt utsatt for. Bokbransjen har således hatt bedre tid, ettersom de ikke har hatt et like akutt problem å løse.
Samtidig har den norske bokbransjen — i min verden representert både ved forlag og bokhandlere — et selvskapt problem. Ikke bare eier forlagene de store bokhandlerkjedene, de har også lobbet frem et avgiftssystem som favoriserer papirbøker. To systemer som en gang ga dem fordeler, har begge deler nå blitt et problem.
I tillegg er den norske bokbransjen i ferd med å bli akterutseilt i konkurransen fra utlandet. Amazon har lenge vært verdensledende både på totalopplevelsen for digitale bøker med Kindle som sitt fremste produkt.
Oppsummert har bokbransjen nå tre problemer:
Kanskje er det mest åpenbart at forlagene bør selge ut bokhandlerne snarest mulig. Da slipper de en lang og smertefull omstillingsprosess med bokhandlere som må ta konsekvensene av redusert salg av fysiske bøker, samtidig som de samme bokhandlerne vanskelig kan konkurrere i markedet med digitale bøker — selge digitale bøker kan forlagene gjøre selv.
Når det gjelder fremtidens fysiske bokhandel ser jeg for meg salg av de bøkene man ikke har lyst til å eie digitalt. Selv elsker jeg å gå i bokhandlere og kikke på store naturbøker fylt med bilder. Eller matbøker. I det hele tatt bøker der det visuelle er det viktigste med boken. Kanskje er det slik vi får se fremtidens fysiske bokhandlere, et utstillingsvindu for deres fysisk estetiske produkter.
Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.
Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.
Enda flere artikler? Besøk arkivet.
Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...
© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
Opphavsrett • RSS og abonnement • Kontakt • Personvern og informasjonskapsler