Nå som maskinvaren er skrudd forsvarlig sammen og starter på stuerent vis, er det på tide å installere nødvendig programvare for operativsystem, RAID og filserver. Serveren skal altså kun tjene som filserver, blant annet for å ta vare på mine kosteligste, det vil si bilder, film og musikk.
Det aller første jeg må gjøre er å sette opp BIOS til å starte fra riktige enheter, eksempelvis DVD-enheten før harddisken.
Denne serveren skal utelukkende være en filserver. For dette formålet er det laget et eget operativsystem, kalt FreeNAS. Med FreeNAS kan du administrere disker, RAID og diverse tjenester, som eksempelvis Samba, FTP, NFS, RSYNC, SSH, med flere.
FreeNAS er et utrolig kjekt OS. Du kan velge å installere det på harddisk, et minnekort eller en USB-minnepinne. Ferdig installert tar FreeNAS under 40 MB. Personlig valgte jeg å installere FreeNAS på en egen harddisk, ettersom jeg har større tro på at en harddisk er bedre egnet enn en minnepinne. Dessuten er det ingen fare for at noen napper ut en harddisk, slik tilfellet kan være med en minnepinne. Snakk om sløsing av plass, når jeg bruker 40 MB av en 500 GB harddisk.
Last ned FreeNAS og brenn det på en CD- eller DVD-plate. Sett maskinen til å starte fra platen, og følg instruksjonene på skjermen. Det er tekstbasert, men svært lettfattelig. Dessuten har FreeNAS en svært god brukerveiledning. Sørg for at maskinen er koblet til nettverket, og alt går smertefritt av seg selv.
Når maskinen har startet opp fra CD- eller DVD-platen, velger du å installere FreeNAS. Etter installasjon setter du opp en fast IP-adresse, eksempelvis 192.168.1.2
. Ta så frem en vanlig PC og start nettleseren. Åpne adressen http://192.168.1.2/
og logg inn med brukernavn og passord angitt i brukermanualen. Følgende innstillinger bør settes før du fortsetter:
https://192.168.1.2/
.Du har nå satt opp de mest grunnleggende parametrene for å kjøre FreeNAS på serveren din. Du kan nå sette opp disker og tjenester.
Oppsett av RAID i FreeNAS er svært enkelt. Følg denne prosedyren:
Ettersom det er en filserver jeg setter opp, er det naturligvis på sin plass å benytte en tjeneste for å dele filer med klientene i nettverket. Hadde jeg kun hatt Linux-klienter hadde det ikke vært noe å sette opp utover NFS, men ettersom jeg bruker Mac må jeg installere Samba. Samba tilbyr fil- og printtjenester for miljø med blandede klienter. Samba finner du som CIFS i FreeNAS.
Det var alt. I løpet av et kvarter har jeg installert operativsystem, satt opp maskinen i nettverket med nødvendige tjenester for fildeling, samt satt opp diskene i RAID.
Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.
Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.
Enda flere artikler? Besøk arkivet.
Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...
© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
Opphavsrett • RSS og abonnement • Kontakt • Personvern og informasjonskapsler