Jeg har laget en instruksjonsvideo som viser deg hvordan du omgår Datalagringsdirektivet med mobiltelefon. Se først instruksjonsvideoen, les deretter resten av teksten.
For tiden diskuteres det hvilke deler av Datalagringsdirektivet (DLD) som lar seg omgå. Det er enkelt å omgå det som gjelder IT, mens det som gjelder mobiltelefoni ikke lar seg omgå, sies det. Det er tilsynelatende riktig. Enn så lenge.
I denne anledning er det to punkter jeg vil trekke frem som viktige.
Som tidligere nevnt er det kun et spørsmål om tid før man på samme måte som med IT-løsninger også kan manipulere mobiltelefoni. Plutselig lar hele direktivet seg omgå.
Det viktigste poenget er allikevel at hvis man vet at man overvåkes, noe de potensielt kriminelle man ønsker å ta med DLD vet at de blir, lar man være å kommunisere via disse kommunikasjonsmidlene.
I stedet for å diskutere hva som lar seg omgå og ikke, bør man heller fokusere på at potensielle terrorister har muligheten til å la både mobiltelefon og datamaskin bli liggende hjemme, og heller kommuniserer på andre måter. Det var blant annet det som skjedde i NOKAS-saken, hvor politiet hadde flere tusen timer telefonavlytting av de mistenkte, men hvor ingenting av det lagrede materialet ble presentert i retten. Det kan jo DLD-tilhengerne tenke på når de sitter der med en enorm mengde usikrede data.
Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.
Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.
Enda flere artikler? Besøk arkivet.
Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...
© 1995-2025 Martin Koksrud Bekkelund
Opphavsrett • RSS • Nyhetsbrev • Arkivet • Personvern og informasjonskapsler